България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Опасностите при хепатит В и С и как глобалното затопляне увеличава разпространението на болести

Близо 1,5 млн. души се разболяват годишно от хепатит В и С, каза проф. Радостина Александрова от БАН

27.07.2023 | 09:32 Редактор: Юлиан Христов

Световната здравна организация информира, че по света на всеки 30 секунди умира човек от заболяване, свързано с хепатит В. В световен мащаб са диагностицирани 10% от хората, които имат хронична инфекция с вирус на хепатит В и 22% получават лечение.

Амбицията на Световната здравна организация е диагностицираните случаи на хепатит да стигнат 90% от населението на планетата и поне 80% от заболелите да са включени на лечение, коментира вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в предаването "България сутрин".

"Близо 1,5 млн. души се разболяват годишно от хепатит В и С и това е една амбициозна програма в световен мащаб. Ние също имаме амбициозна програма, но е много важно хората да не подценяват тези вируси", обясни проф. Александрова.

Тя припомни, че заболяването може да протича с различна степен на тежест и симптоми. По думите ѝ болестта има остра и хронична проява. Острата протича в рамките на 6 месеца, в който период организмът се изчиства и там обикновено няма усложнения. При хроничното протичане, когато вирусът не може да се изчисти, той остава в човека и може да настъпят усложнения като цироза, в някои случаи - рак на черния дроб, обясни вирусологът.

Острата инфекция може да протече и със слабо изразени симптоми.

"Добрата новина е, че природата ни е дала невероятния шанс да имаме компенсаторни възможности. Лошата новина е, че когато получим недвусмислен сигнал, че има процес, то болестта е в напреднал стадий", каза вирусологът.

Проф. Александрова припомни, че хепатит А често е наричан "болестта на мръсните ръце" и се предава основно по фекално-орален път. Това заболяване не се превръща в хронично, като близо 80 процента от заболелите се изчистват от вируса до три месеца. В същото време самият вирус е доста устойчив, може да се запази дори и при замразяването и консервирането на храна.

При хепатит В и С основното е предаването им по кръвен път – чрез нестерилни игли или при сексуален контакт. Хепатит С пък се пренася основно чрез игли при венозни наркотици. Има опасност от предаване и при пиърсинг, като не е добра идея да се обменят и четки за зъби, каза вирусологът.

При хепатит В се поставя ваксина в първите 24 часа от раждането на бебето, защото той се предава от майката и при бебетата има опасност той да се превърне в хроничен. При хепатит С няма ваксина, но в 1/3 от случаите хората успяват да се изчистят. В останалите случаи се стига до хронични случаи и в следващите години рискът от развитие на цироза става 20 процента, обясни Радостина Александрова пред Bulgaria ON AIR.

Все пак има ефективни лекарства, които биха могли да се справят с болестта. "Проблемът е, че малка част от хората знаят, че са инфектирани с хепатит С", отбеляза гостът.

По думите на проф. Александрова, СЗО предупреждава, че измененията в климата са най-голямото предизвикателство, защото засягат всички фактори чистата вода, чистия въздух, безопасната храна. Само през миналия век температурата на планетата се е повишила с 0,87 градус по Целзий, което е довело до покачване на морското ниво и стопяване на ледената покривка.

Това може да повлияе върху инфекциозните заболявания, обясни професорът.  58% от заболяванията "получават тласък" от тези изменения в климата, като най-силно изявени са тези, при които пренасянето става чрез т.нар. "вектори" - комари, кърлежи и др., стана ясно още от обясненията на вирусолога. Тя даде пример с разпространението на вируса "Денга" от Перу. От средата на миналия век досега географското му разпространение се е увеличило с до 15 процента именно заради увеличението на ареала, в който живеят комарите, които го разпространяват.

До 2030 година се предвижда увеличаване на диарийните заболявания с 10 процента. Подкисляването на морската вода също оказва влияние, например при мидите, които представляват препитание и прехрана за 8 процента от жителите на планетата. Подкисляването може да е причина за разпространението на болести като холера.

Гледайте целия разговор във видеото.