България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Връщаме боклук, получаваме пари - ще събираме разделно и биоразградимите отпадъци

Най-добрият отпадък е непроизведеният, коментира зам.-министърът на околната среда и водите Николай Сиджимов

10.08.2023 | 08:58 Редактор: Юлиан Христов

Депата с отпадъци в голямата си част се запълват с по-бързи темпове от очакваното. Това констатираха от Министерството на околната среда и водите. В същото време Европейската комисия заплаши със съд във връзка с неприлагане на принципите в Директивата за отпадъците.

"Все още има депа, които се запълват с по-големи темпове", заяви зам.-министърът на околната среда и водите Николай Сиджимов в "България сутрин".

По думите му това как се запълват депата се следи от общините и контролните органи, а въпросът дали една община се нуждае от ново депо за сметосъбиране, се решава от съответната община, която обаче може да прецени и как да оползотвори капацитета на съществуващото.

Според Николай Сиджимов вече се наблюдава промяна в културата на това да се изхвърля всичко в депата. "Все повече общини прилагат разделно събиране на отпадъците", каза той и допълни, че в близко бъдеще към разделното събиране ще бъдат въведени и биоразградимите отпадъци.

От думите му стана ясно, че по проект с Националното сдружение на общините е започнала кампания за това как общините да могат да формират такса "Смет". Според Сиджимов основното, което трябва да се направи, е да се информира обществеността как да се изхвърля разделно.

"Кофата ни основно е пълна с опаковки, а те отиват за рециклиране", отбеляза зам.-министърът и даде пример с великотърновското село Ресен, в което вече е въведена такава система.

"Трябва да обясним на гражданите какви са техните задължения и отговорности и какво да направят, за да намалят цената на услугата. Депонирането е една скъпа услуга и ако в момента гражданите плащат по-малко, то това е защото цената се компенсира от предприятията на територията на общината", подчерта той.

Зам.-министър Сиджимов обяви, че се планира и въвеждането на депозитна система, при която ще се заплаща за върнат отпадък за рециклиране.

"Надявам се да успеем. Направени са необходимите изследвания. Производители, вериги магазини, малки магазини, общините, организациите по оползотворяване на отпадъците са уведомени. Засега има консенсус и се надявам да има добър резултат", посочи той и допълни, че се очаква такава система да бъде въведена до година и половина.

По данни на министерството страната ни рециклира 40% от отпадъците си, като целта е до 2035 година този процент да достигне 65.

"Но трендът е да постигнем резултати и това, което тепърва ще се направи и с новата оперативна програма, която ще помогне в няколко от насоките на Европейската комисия, които са дадени – разделно събиране и отклоняване на биоразградими отпадъци", допълни зам.-министърът.

"Няма да се окажем и от най-важната насока – да намалим отпадъка. Колкото по-малко отпадъци правим, толкова по добре за системата. Най-добрият отпадък е този, който не е произведен. Трябва да се работи много повече с хората, директен контакт, с повече възможност гражданите да разберат какви са ползите и предимствата", подчерта гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Одобрявате ли отнемането на автомобилите на хванатите пияни и дрогирани шофьори?

Да! Мярката ще даде сериозен резултат в борбата срещу войната на пътя.
40%
Не! Няма да има никакъв ефект, единствено ще създаде нови условия за корупция на пътя.
46%
Успехът на мярката ще бъде частичен и временен, трудно ще спре джигитите на пътя.
10%
Не мога да преценя дали е добра или лоша мярка, времето ще покаже.
5%
Общо 12571 гласа


1
0 rate up comment rate down comment 0
123
преди 8 месеца
Как да изхвърляме разделно, след като не са ни осигурени контейнери за разделно събиране. Общината да осигури контейнерите и хората ще почнат да разделят ***. Сега ако искам да изхвърля разделно, трябва да си. занеса *** в съседния квартал. Сигнализирай за неуместен коментар