България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

С пищов и сабя в час: Учител преподава история с четническа униформа

Това е наука, която трябва да бъде представена по интересен начин на децата, каза Димитър Гилев

07.08.2023 | 08:16 Редактор: Юлиан Христов

Историята да бъде по-интересна и да остави заслужения отпечатък в съзнанието на децата - с тази отговорна задача се е захванал от години учителят по история Димитър Гилев. За да оживее напълно историята сега Димитър събира средства за закупуване на автентични хайдушки атрибути - сабя, пищов, пушка, облекло, с които да преподава на учениците си.

"Българският народ може да бъде обединен, ако иска. Историята е наука, която трябва да бъде представена по интересен начин на децата, защото има поколение, на което нищо не му е интересно. Децата подражават на чужди герои, които са измислени", разказа Димитър Гилев в предаването "България сутрин".

Той припомни, че в българската история има герои, но учебниците по история са сухи и материалът в тях може да бъде възприет трудно от децата.

"От години нося в училище от моите предмети, които съм събирал през годините – вестници, легионерска униформа, книги. Влизам преоблечен така, когато преподавам за Левски, Ботев, Хаджи Димитър. Когато децата усетят и докоснат урока, той оживява като една интересна история", обясни Димитър Гилев.

Той допълни, че атрибутите си купува от народните събори, където се продават качествени, оригинални или почти оригинални хайдушки атрибути.

"Някои хора са ми казвали, че децата имат богато въображение и могат да учат история, но историята не е до въображение, а до това да оценяваме героите си и да взимаме уроци от тях", коментира той и даде пример, при който питал учениците дали знаят за маската на Батман. Всички отговорили единодушно, че знаят, но когато поискал те да си представят хайдушки калпак, никой от тях не можел, защото никога не е виждал такъв.

По думите му българската история е една от най-древните в Европа и е "изпъстрена с много героизъм, драма и превратности".

"В нашата история имаме много герои, те са хиляди и това е нашето най-голямо национално богатство. Тези герои остават в сянката на забравата. Герои има и днес, ние всички имаме потенциала да сме герои, защото ние сме наследници на тези герои. Левски, Ботев - това е връх, към който всеки трябва да се стреми", каза Димитър Гилев пред Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че примерът му е последван от 200 хил. последователи, сред които има и други учители не само в страната, но и в чужбина.

"Мисля, че има надежда и че ако всички положим усилия, не само учителите, но и родителите, и малко да се позаинтересуваме за нашето минало, тогава ще осъзнаем нашата сила, тогава ще създадем гръбнак на народ", коментира учителят.

Гледайте целия разговор във видеото.