България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Да вдъхнеш живот на детските си фантазии: Юлия Георгиева и "Истории за приключения от тетрадката на Джули"

Авторът на детската книжка и илюстраторът Лиляна Петрова представиха труда си

26.07.2023 | 09:06 Редактор: Тодор Петров

"Истории за приключения от тетрадката на Джули" представи авторът Юлия Георгиева в студиото на "България сутрин".

"Тези истории се родиха преди около 30 години. Когато бях дете и прекарвах лятото на село при дядо и баба, любимото ми занимание бе да пиша разкази за приключения. Може би бях вдъхновена от различни филми и книги. Много обичах да чета класическа литература на различни езици и това ме вдъхнови да пиша. Децата ми дадоха импулс и смелост да издам тази книжка, цялото семейство ме насърчи", сподели тя.

Юлия Георгиева отбеляза, че всички разкази са ѝ любими, тъй като са изпълнени с детска чистота и фантазия. Разказите ѝ са подhодящи за деца и юноши между 8 и 14 години.

Илюстратор на книжката е Лиляна Петрова.

"Всичко беше съгласувано с Юлето, много добре преценихме коя точно част тя как си я представя и какво иска да изобразим. Главните персонажи са нейните дечица, оказа се, че те са на същата възраст като геройчетата. Нейното въображение е необятно, трябваше да изобразя нещо, което е в нейните детски представи. Много време отнемаше, илюстрациите са много детайлни. Беше едно голямо приключение за мен", каза тя пред Bulgaria ON AIR.

"Лили ми е най-добра приятелка от 7-годишна възраст. Заедно учихме, още от училище знаеше за моите разкази. Рисуваше много красиви рисунки. Стана художничка и без съмнение веднага се обадих на нея да ми помогне в този проект, а тя веднага се съгласи", каза още Юлия Георгиева.

В момента тя пише нов разказ, очаква се той да излезе през следващата година.

Гледайте целия разговор във видеото.