България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

300 000 българи страдат от вторична недостатъчност на митралната клапа, но липсва държавна помощ

Листата с чакащи е дълга, обясниха проф. Иво Петров и доц. Зоран Станков

03.08.2023 | 09:01 Редактор: Юлиан Христов

Приблизително 300 000 българи страдат от вторична недостатъчност на митралната клапа.

В България 10 души годишно могат да се подложат на операция по имплантиране на митрална клапа, която е реимбурсирана от държавата. Бройката вече е изчерпана, а има дълга листа от чакащи. За това предупредиха в "България сутрин" проф. Иво Петров и доц. Зоран Станков от Клиниката по кардиология на "Аджибадем Сити Клиник".

"Това модерно лечение е шанс да се коригира патологията", каза проф. Петров и уточни, че от НЗОК са обърнали внимание и са приели професионалните заключения с включването на процедурата във финансираните от държавата.

"Най-често пациентите, които стигат до такъв тип лечение, са минали по целия път на Голгота – задух при тежко физическо усилие, подуване на долните крайници, умора. Когато тези симптоми стават по-тежки, се налага рехоспитализация", обясни той. По думите му с имплантирането на MitraClipсе намалява освен изискването за повторна, трета или четвърта хоспитализация, но и се намалява смъртността.

Проф. Петров посочи, че в рамките на първата година след трансплантацията не се налага хоспитализация.

"Най-тежка за лечение е недостатъчността на митралната клапа, която е вторично предизвикана от разлика в движението на определени сегменти на сърцето, които водят до сърдечна недостатъчност. За две години смъртността при тези пациенти е близо 50 процента. Затова се прави нещо радикално. Имаме вече повече от 100 хил. имплантации в световен мащаб, защото ползата за пациентите е огромна", подчерта той.

По думите на проф. Петров, бройката на финансираните от държавата подобни операции в Словния и Словакия е над 20, а в Германия – над 40.

"Това е едно скъпо лечение, но в същото време категорично анализите показват, че на системата и държавата е значително по-евтино да се приложи, отколкото пациентите да бъдат хоспитализирани и харченето на допълнително средства за това. Ние вече имаме списък от чакащи пациенти, при които, ако не се приложи това лечение навреме, са обречени на неблагоприятен изход", констатира проф. Петров и допълни, че повече от 90 процента от българите не могат да си позволят подобно операция заради високата ѝ цена.

"Това е една от най сложните процедури в инвазивната кардиология. Това е единственият шанс за тези пациенти, които имат постоянна нужда от хоспитализация", каза доц. Зоран Станков пред Bulgaria ON AIR. Той изрази мнение, че пациентите, които се нуждаят от такава интервенция, са пациенти с тежко увредено състояние.

"Това е заболяване на сърцето, при което имаме разширение на структурите на сърцето и двете клапи не се прибират и затварят", поясни той.

Доц. Станков допълни, че пациентите са по-спокойни, когато знаят, че има шанс за лечението им, тъй като заболяването вторична недостатъчност на митралната клапа е мъчително.

"Само това, че има някакъв шанс за подобряване на състоянието и че в следващата година няма да се налага да се хоспитализира, е голяма надежда. За тази година изчерпихме бройката и няма да успеем да направим следващите", отбеляза той.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Въпрос
преди 8 месеца
Това го чувам за първи път, следователно няма как да са 300000 при положение, че държавата е 5 млн. Сигнализирай за неуместен коментар