България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Лекари настояват за кардиологичен план, превенцията у нас е загърбена

"Той трябва да бъде приет от парламента", каза доц. д-р Васил Трайков

08.05.2023 | 08:27 Редактор: Искра Ангелова

Страната ни да има Национален кардиологичен план - за това настояват експерти.

"Този план е важен, за да може да има структурирана грижа за пациентите със сърдечно-съдови заболявания. Но и не само за пациентите, а за хората, изложени на риск от такива заболявания. Идеята на такъв план е да намали заболеваемостта и смъртността от тези доста фатални заболявания. Целта на едно такова начинание е да се въведат принципи на поведение при отделните състояния и също така да се фокусираме върху превенцията на тези заболявания", каза председателят на Дружеството на кардиолозите в България доц. д-р Васил Трайков в студиото на "България сутрин".

По думите му това значи, че трябва да се обхване голяма част от населението, като не става въпрос само за болните.

"Националният план трябва да включва няколко основни направления. Едно от най-важните е превенцията - да скринираме нашите граждани. Да се намери начин, така че проблемите да бъдат идентифицирани рано и тези фактори, които излагат хората на риск, и трябва да бъдат адекватно лекувани, за да не се стигне до сърдечно-съдово заболяване. Проблемите са много и те са както на индивидуално ниво, така и на държавно, а също така и на лекарско. Няма структурирана система, която да насочва пациентите и която да подпомага тяхното изследване за рисковите фактори", допълни доц. д-р Трайков пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че нямаме и действаща програма за справянето с тютюнопушенето.

"Няма програма, която да даде възможност да се мониторират храните. Идеята е да се създаде система от мерки, които да се следват. Дружеството на кардиолозите не може само да свърши тази работа. Ние сме експерти, но това е многопластов процес, в който трябва да участват много организации и институции. Държавните институции също трябва да се включат сериозно. И бихме искали това да е посланието - че ние заедно искаме този план създаден", подчерта председателят на Дружеството на кардиолозите.

Трайков поясни, че вече има такъв план, но на общоевропейско ниво.

"Целта на европейския план е да редуцира сърдечно-съдовата заболеваемост с 30% до 2030 година - доста амбициозен план. Много се надявам, че ако ние създадем такъв план - да се впишем в това число, макар че ще е доста трудно. Но ако успеем да се доближим до него, ще е чудесно", категоричен е доц. д-р Васил Трайков.

А планът трябва да бъде приет от парламента.

"Превенцията в България е малко на заден план в България, но и не само тук. Здравите хора едва ли биха били заинтересовани да ходят на лекар, особено ако не се промени здравната култура, което също е наша задача. Хората трябва да се грижат за здравето си преди да са се разболели", добави д-р Трайков.

Гледайте целия разговор във видеото.