България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Здравната ни система е неадекватно финансирана, превеждат стотинки за неотложна помощ

"Българите все още обичат да се допитват до Google, а не до своя лекар", каза д-р Мирослав Спасов

12.04.2023 | 08:11 Редактор: Искра Ангелова

Общопрактикуващите лекари искат увеличение на бюджета за първична извънболнична медицинска помощ. Тяхното искане е изпратено с писмо до редица институции.

"Това не е защото сме алчни, а защото от години алармираме, че системата за здравеопазване в България е неадекватно финансирана. А с това увеличение на бюджета ние ще гарантираме по-добро здравеопазване на българските граждани. Ние поставяме и въпроса да се осигурят достатъчно общопрактикуващи лекари, предвид намаляващия брой", каза общопрактикуващият лекар и педиатър д-р Мирослав Спасов в студиото на "България сутрин".

Той сподели, че от миналата седмица в София те са с четирима по-малко.

"Поставяме въпроса за намаляване на административната тежест, поставяме въпроса за 24-часовото разположение. Към днешна дата нашата държава превежда за неотложно обслужване на всеки записан пациент в практиката на всеки общопрактикуващ лекар точно 15 ст., искайки 33% увеличение. Това означава, че искаме още едни 5 стотинки. Толкова плаща българската държава на всеки един общопрактикуващ лекар, за да оказва 24-часова неотложна медицинска помощ. А едно депутатско кюфте струва 1,29 лв. За да можем да започнем да се грижим адекватно за нашите пациенти, ние сме принудени тези 15 ст. да ги преведем по договор със Звено за неотложна медицинска помощ - частна лечебна структура, която след това може да си определя допълнително цени", поясни Спасов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Като тези пари ще се платят от българския гражданин.

"За моята практика ще ми преведат 500 лв. за неотложното обслужване, които аз веднага ще преведа по сметката на Звеното за неотложна медицинска помощ, аз не съм облагодетелстван от тези пари. Всеки един общопрактикуващ лекар ще заплати за оказаната неотложна медицинска помощ на избралите го пациенти. Нека депутатите най-накрая да помислят за адекватна здравна стратегия, как да има адекватно финансиране, как да се грижат адекватно за своите граждани, защото нямаме бюджет, а искаме увеличение", подчерта общопрактикуващият лекар.

Д-р Спасов призова депутатите да гласуват бюджет, защото това ще се отрази и на техните заплати.

"Техните заплати се индексират няколко пъти в годината съобразно средната минимална работна заплата. Лекарите биваме обвинявани, че сме алчни, защото сме поискали адекватна потребителска такса, адекватно заплащане, един нормален личен живот, а не пациентът да ми звъни в 23:55 ч. и да ме пита: "Детето ми една седмица е със счупен крак, къде трябва да отида?", добави педиатърът.

Д-р Спасов попита какво се случва със здравно неосигурените, които са вече над 1 млн. души.

"Те всяка вечер черпят Спешна медицинска помощ, заплащаме от българската държава, а същевременно не внасят осигуровки. Българският гражданин все още обича да се допитва до Google, а не обича да се допитва до своя лекар. Българските медици са адекватни лекари, ние сме запознати с всички последни новости с медицината в Европа и САЩ. Към момента осигуряваме качествена медицинска помощ. Не е реално и не може българският гражданин да очаква германско здравеопазване при заплащане на минимална здравноосигурителна вноска", категоричен бе д-р Спасов.

По думите му при лекарствата за диабет всяко едно се изписва на отделна рецепта.

"За хипертонията трябва да лавираме така, че пациентите да могат да получат лекарства с отстъпка по ЗК. Все още изписваме и белите рецепти на хартия, тъй като прословутото мобилно приложение за изписването на електронни рецепти функционира, но се оказва, че не всички аптеки разполагат с този софтуер", коментира общопрактикуващият лекар.

"Българският гражданин все още няма нагласата да си запазва и да си планира времето, когато има нужда от здравни грижи. Най-често, отивайки до магазина, решава да се отбие при общопрактикуващия лекар, нахлува, опитвайки се да пререди цялата опашка с твърдението, че е спешен. Той влиза в кабинета, където най-често се чува: "От една година ме боли коляното, да ми дадеш направление за ортопед."

Гледайте целия разговор във видеото