Педиатър: Медицинските сестри са на изчезване, средната им възраст е 55-60

Сред най-честите детски неврологични заболявания е детската церебрална парализа

10.04.2023 | 11:31 Редактор: Петя Кръстева
Педиатър: Медицинските сестри са на изчезване, средната им възраст е 55-60

Това, което липсва у нас, е най-вече средният медицински персонал, медицинските сестри, които не само в педиатрията, а изобщо са на изчезване. При нас работят прекрасни сестри, но на средна възраст сигурно над 55–60 години. Притеснителното е, че няма много нови млади. Това заяви педиатърът и детски невролог проф. д-р Иван Литвиненко.

Той обясни, че най-сериозният стимул е материалният. "Всички млади хора искат да живеят както всички останали, а те, така или иначе търпят лишения, защото нашата професия е свързана с много отговорности - и с нощни, с дневни, с празнични дежурства. Всичко това на фон, когато ти не си достатъчно оценен материално. Това създава една болка и те кара да търсиш друго решение, ние така ги губим", отбеляза детският невролог, цитиран от БГНЕС.

Проф. д-р Литвиненко разказа, че детската неврология е една от трудните специалности и по принцип неврологията е наука, от която бягат много хора. "Мозъкът не е достъпен, както други органи, за лесно обследване и интерпретация, но е много логично. В детска възраст какво е особеното - че това е един подрастващ организъм и ако един голям човек може лесно да се оплаче и да каже "ето изтръпва ми едната половина", има симптоматика и тогава човек лесно се ориентира за диагнозата", посочи той и подчерта, че при детската неврология основата е познаването на нормалното развитие, физиологията на децата, усвояването на двигателни активности, различаването на необичайни състояния като например епилепсията, която е многолика.

Сред най-честите детски неврологични заболявания е детската церебрална парализа. Тя най-често се проявява при деца, имали неблагополучието по време на бременността, по време на раждането или в първия месец от своето развитие. "Това са едни остатъчни, непрогресиращи заболявания, за съжаление", обясни проф. д-р Литвиненко.