България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Липсват 30 000 медицински сестри и 4000 акушерки, всяка трета бяга в чужбина

Ниското заплащане е основният демотивиращ фактор, заяви Милка Василева

14.03.2023 | 08:02 Редактор: Елеонора Танева

Около 63% от медицинските сестри в България са в пенсионна възраст. 

"Голяма част от медицинските сестри в лечебните заведения са в пенсионна възраст, над 65 г. Ако утре те напуснат професията, какво се случва със здравната система? Сестри липсват и ще липсват, това е тежка и подценена професия, в България е и унижена. В здравеопазването се споменават само лекарите, професията е благородна, но трудна във физически и психологически аспект", заяви председателят на УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева в студиото на "България сутрин".

Изчисленията показват, че в лечебните заведения има недостиг на около 30 000 медицински сестри и 4 000 акушерки. Отделно трябват още 10 000 сестри в извънболничните заведения, където се разчита основно на общопрактикуващите лекари. Ниското заплащане е най-демотивиращият фактор за младите хора да се обучават и практикуват специалността. 

"Стартовата заплата в лечебните заведения трябва да е поне 3 минимални заплати за страната, около 2 100 лв. За съжаление, тя не е постигнатата. Има лечебни заведения, които предлагат и повече, но заради физическия недостиг и там няма достатъчно кадри", посочи гостът пред Bulgaria ON AIR.

Милка Василева уточни, че годишно образованието си завършват около 700 медицински сестри. Но едва 1/3 от тях започват работа по специалността в лечебни заведения в България.

"1/3 от тях отиват да работят в чужбина. В немскоговорящите страни са най-добри перспективите, там лесно се работи по законен начин като медицински сестри, а не като болногледачи. Около 1/3 от завършващите въобще не се вливат в професията, намират заплатена по-добре и с по-ниска отговорност", добави Василева.

Заради недостига на кадри и ниското заплащане тези, които са в системата, са принудени да работят на няколко места.

"Няма сестра в България, която да не работи поне на 2 места, това не е само от любов към професията, а от ниското заплащане, извънредните часове са много. Тази натовареност води до прегаряне, умора, депресивни състояния, не можем да изключим и възможност за евентуална грешка. Една сестра се грижи за 30-40 пациента, това е недопустимо", коментира Василева.

По думите ѝ не може служебно правителство да решава кризата в здравеопазването, а предприетите стъпки през годините тя определи като "плахи". 

Едва 10 сестри, дошли от Украйна след началото на войната там, са поискали да започнат работа. Те са държали изпит по български и за приравняване на дипломата за медицинско образование.

Гледайте целия разговор във видеото.