На ръба на силите - медици от болницата в Русе търсят доброволци

Доброволците трябва да преболедували Ковид-19 или да са ваксинирани

16.09.2021 | 14:11 Редактор: Елеонора Танева

Втората по големина общинска болница у нас, тази в Горна Оряховица, се обърна с апел за доброволци. Към призива се присъединяват и болници в Русе и Силистра.

Лечебното заведение изпитва остра нужда от персонал и призовава млади хора и неправителствени организации да се включат с доброволни дежурства. 

"Тази вълна се оказа най-тежката от всички досегашни. От вече цяла седмица цифрата на всички лежащо болни с Ковид-19 се движи около 80. Разкрили сме 4 отделения, но персоналът е крайно недостатъчно, а това са болни, които се нуждаят от доста повече внимание, тъй като освен тежестта на заболяването, повечето от тях са малко или повече психично стреснати и напрегнати. Моят призив, моята молба е към всички, които имат желание да помогнат. Това разбира трябва да се хора, които са преболедували или ваксинирани, за да бъде минимален риска за тях. Имаме двама доброволци още от петък, семейство - мъж и жена, които помагат в Трето вътрешно отделение, съпругата е общински съветник", каза управителят на МБАЛ - Горна Оряховица д-р Иван Иванов.

"Нуждаем се остро от персонал, от хора, които да ни помогнат, поради малкото сестри, които работят и лекари. Затова всяка помощ ще ни е необходима и ще сме благодарни", призова старшата медицинска сестра Таня Маринова.

Болницата в Силистра също изпитва остра нужда от медицински сестри. 

"Недостигът е в пъти по-голям от възможностите. Ние можем да предоставим всичко останало, лекари, кислород, лекарства, всичко, но няма как да докараме сестри. Най-добрия вариант е това, което са правили колегите миналата вълна - мобилизиране на сестрински персонал от извънболнични структури", заяви председателят на Районната колегия на БЛС в Силистра д-р Васил Славов.

Към призивите се присъединява и Белодробната болница в Русе. Тя търси поне 5 медицински сестри, но и финансиране за тях, коментира управителят на лечебното заведение д-р Светослав Дачев.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК