Увеличиха Ковид леглата в Русенско - вече са над 300

Най-много са разкрити в сградата на бившите палиативни грижи към Комплексния онкологичен център – 25

09.09.2021 | 10:30 Редактор: Жаклина Иванова
Увеличиха Ковид леглата в Русенско - вече са над 300

Над 300 са вече леглата за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция в Русенско. От днес те са увеличени с 55, техният брой вече е 309, като 56 от тях са за най-тежките случаи, а 253 са за неинтензивни грижи.

Интензивните легла в региона са увеличени с 10, а неинтензивните с 45. Най-много нови легла са разкрити в сградата на бившите палиативни грижи към Комплексния онкологичен център – 25. Така капацитетът на лечебното заведение е увеличен до 30 души, като вече и там има хоспитализирани.

До скоро там бяха предвидени пет легла и то в случаи на крайна необходимост. Важно е да се отбележи, че заразените с Ковид-19 и онкоболните нямат никакъв контакт помежду си, тъй като те се лекуват в две различни сгради, намиращи се на километри една от друга.

С 20 повече са и леглата за неинтензивни грижи в Университетска болница "Канев". Там от 91 сега са 111, а реанимационните легла в лечебното заведение са вдигнати от 10 на 20. В Белодробната болница "Д-р Димитър Граматиков" неинтензивните легла са 45, а в беленската "Юлия Вревска" 31. С по 36 реанимационни и отново толкова неинтензивни остават в другата университетска болница "Медика Русе".

Те продължават да бъдат и с най-голям интензивен капацитет в региона. Не са редки и случаите, когато хора във влошено здравословно състояние биват карани за лечение в русенските болници от други области на страната - от Търговище, Разград, Силистра и Велико Търново.

По последни данни в момента на болнично лечение в региона се намират 227 души, като 49 от тях са в реанимация. Свободните легла са 82, от които 7 са за интензивни грижи, сочат данните на Единния информационен портал.

Остава възможността за промяна бройката на леглата за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция в региона във всеки един момент.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК