Болниците се пълнят, няма Ковид легла: Ще издържи ли здравната система?

Остър недостиг на медицински персонал има в няколко големи града

30.08.2021 | 18:44 Редактор: Здравко Черкезов

На фона на задаващото се затягане на мерките, Ковид отделенията в страната вече работят със запълнен капацитет. Ще издържи ли здравната система?

Почти всички Ковид легла в частната болница в Русе вече са заети. Предстои реорганизация за разкриване на допълнителни. Пулмологът д-р Дора Маринова коментира, че заразените са предимно са млади хора. Вирусът много по-бързо прогресира и много бързо се стига до реанимация. 

"Делта вариантът е преобладаващият в момента. Като симптоми основно започва като обикновена настинка с хрема, болки в гърлото, отпадналост и втрисане. За разлика от предните варианти много бързо прогресира, между 5-и и 7-и ден, докато преди след 14-и ден", обясни началникът на Ковид сектор на УМБАЛ "Медика" д-р Маринова.

На 95% е запълнен и Ковид сектора и на белодробната болница в града. Според д-р Христо Метев единственото спасените са ваксините. 

"На този етап нещо ако има сигурно, това са ваксините. И те не са на 100%, разбира се, но нямаме друг шанс. В момента е голям напливът. Не се знае как ще се развият нещата", заяви зам.-управителят на СБАЛПФЗ "Д-р Димитър Граматиков" д-р Метев.

Остър недостиг на медицински персонал изпитва белодробната болница във Велико Търново. Там, въпреки предлаганото голямо възнаграждение, интерес към здравното заведение няма. 

"Дефицитът е ужасяващ. За нещастие, в последните 2 месеца ни напуснаха двама колеги. Към настоящия момент само 1 лекар работи на основен трудов договор. Основното възнаграждение на лекар без специалност пневмология и физиатрия на месец е 2000 лв., без допълнително добавки, без работи за Ковид и т.н.", посочи управителят на Специализирана белодробна болница д-р Стела Денчева.

Помощта на доброволци в битката с коронавируса отново ще е на дневен ред, смятат лекарите в Ковид отделенията.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR (архив)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 2
Warrezz
преди 2 години
Лъжи, лъжи и пак лъжи, Аман вече... Аз дето познавам една камара млади хора, как пък един не стигна до реанимация от тоя много страшен вирус... Сигнализирай за неуместен коментар