България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Д-р Ботев: Постигаме имунитет с еднодозовите ваксини, Janssen е по-ефективна от Pfizer

"Сега е времето да се ваксинираме, след септември може да се очаква голям скок", посочи хематологът

09.09.2021 | 08:50 Редактор: Жаклина Иванова

Все повече българи предпочитат еднодозовата ваксина срещу Ковид-19. Toва показват данни на Министерството на здравеопазването за последните 4 месеца.

"В момента 300% повече от населението са болни от коронавирус, отколкото през същия период през миналата година. Произведени са 5 млрд. ваксини и са приложени върху 2 млрд. души. Имаме един голям опит с всичко, което се случва. В генерален аспект има решение - да се развиват РНК ваксините, поради това, че те се произвеждат много бързо", заяви хематологът  д-р Чавдар Ботев в студиото на "България сутрин".

Той посочи, че е важно да знаем каква част от населението е преболедувало Ковид-19.

"В Индия се изследва населението и се установи, че около 2/3 от хората имат антитела. Хората, които са преболедували, боледуват 10-15 пъти по-малко отколкото ваксинираните. Това е една група от населението, която ние трябва да определим в България. Особено с еднодозовите ваксини може да постигнем един имунитет, който да предпази населението", коментира още д-р Ботев.

По думите му ваксината на Janssen е показала много добра ефективност при Делта варианта - 93%, която е по-добра дори от тази на Pfizer.

"Хората предпочитат да си направят една ваксина. Важно е да се използват иРНК ваксините, защото са много добри. При Pfizer се установи, че се постига имунитет, който е малко по-краткотраен, затова вече в САЩ се говори за задължително трета доза", уточни още хематологът.

Специалистът е категоричен, че мерки трябва да има, но не трябва да бъдат толкова строги, колкото в определени европейски страни, тъй като там се живее много трудно.

"В България положението се задържа и ние малко ако спазваме по-добри мерки - да носим маски, да се опитаме да се ваксинираме, всичко би било много добре", добави д-р Ботев.

Относно ваксинацията на децата той посочи, че те не са еднородна група и има такива, които са с различни заболявания, за които е добре да бъде поставена ваксина, тъй като са с повишен риск.

"Представете си, че основната част от хората, които умират, са по-възрастни. Ние трябва да се съсредоточим върху тях, тоест те да бъдат ваксинирани. Ваксина като Moderna при хора на 69 г. осигурява имунитет за 3 месеца, тоест след третия месец нямаме антитела. Това са хора, които трябва да се пазят и ние трябва да ги ограничаваме", обясни хематологът.

Ботев изтъкна, че ваксинацията като цяло е била насочена към по-възрастните, а при Делта варианта има особеност, че количеството вируси в горните дихателни пътища е от 1000 до 3000 пъти по-голямо и съответно се заразяват повече деца.

Хематологът отбеляза, че в действителност съществуват медикаменти, които са много ефективни срещу Ковид-19.

"Съществуват няколко лекарства, които са много ефективни. Но едно лекарство е достъпно тогава, когато е на пазара. Трябва много сериозна финансова институция да застане зад него и да го докара до финал. При това лекарство шансове има, защото освен от Израел е подкрепено и от Гърция. Те са във фаза 3 и данните действително са много добри", уточни д-р Ботев пред Bulgaria ON AIR.

Хематологът каза, че август и септември са месеците, в които витамин D е най-висок в тялото и хората боледуват най-малко от вирусни заболявания.

"Ние в момента сме изправени срещу най-силния имунитет, който имаме през годината. След септември може да се очаква един много голям скок. Сега е времето да се ваксинираме, за да може да влезем с добро ниво на групов имунитет", подчерта той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
0 rate up comment rate down comment 0
владимир
преди 2 години
Само да ви кажа под секрет : не все повече българи предпочитат "ваксината" на Janssen, а се продават най много сертификати с нея :) Сигнализирай за неуместен коментар
4
0 rate up comment rate down comment 1
владимир
преди 2 години
Няма такъв нонсенс хематолог да ти говори за ваксини хахаха Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 0
Анна Мария
преди 2 години
И тъй Измислената Астра Нова или Астра Зенека са смътоносни ,като убиват всички червени кръвни телца .и по този начин се получава лошата болест .Но вие го знаете .Кой *** ви плаща да лъжете народа .до 1.10 който се ваксинира ок.от 2.10 2021 спира задължението .за всички ваксини .Дано Хората го прочетйт .и бас че го разберът .Бог да пази България. Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 0
Анна Мария
преди 2 години
Докторе като ги хвалите тези измислени ваксини .Вие и Семейството ви ваксинирани ли сте .? Ваксинирани .но на Думи ,а наистина .Как не ви е Срамм да мамите народа ни и го пращате на сигурнй смърт.Толкова ли сте нещастен че измамвате по този Хитър начин ? Запомнете има един съдия и той съди справедливо .Д р Ботев ,чуйте сега Истината .Пфайзер и същият *** като Емволата те са за стелизация .Джонсън ваксината предизвегва Парализа ,и прави хората 70 %бавноразвиващи.и Астра Нова или Астра Зенека . Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
Еми да..
преди 2 години
Тъкмо само една доза, пък по-ефективна. Сигнализирай за неуместен коментар