Поставиха нова генерация изкуствено сърце на мъж в УМБАЛ "Проф. д-р А. Чирков"

37-годишният пациент постъпил в лечебното заведение с крайна форма на сърдечна недостатъчност

18.07.2023 | 14:08 Редактор: Елеонора Танева
Поставиха нова генерация изкуствено сърце на мъж в УМБАЛ

За първи път в България кардиохирурзи от УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков" поставиха нова генерация изкуствено сърце Heart mate III. Устройството е имплантирано на 37-годишен пациент с терминална сърдечна недостатъчност, дължаща се на дилатативна кардиомиопатия.

37-годишният мъж постъпва в лечебното заведение с крайна форма на сърдечна недостатъчност, със симптоми на задух, сърцебиене и умора. Помпената функция на сърцето е отслабнала драстично и достига 10-15%. Състоянието му налага или трансплантация или поставяне на друг вид устройство, което да подпомогне сърцето, докато изчака подходящия донор.

Операцията е извършена от екипа на проф. Димитър Петков, който имплантира изкуственото сърце Heart mate III. Пациентът е в добро общо състояние и е вкаран в листата на чакащите за сърдечна трансплантация.

Новата генерация изкуствени сърца Heart mate III са най-иновативните и щадящи организма устройства. Пациентите имат по-дълъг период на преживяване, съпоставим почти с този на една сърдечна трансплантация. Българските пациенти вече ще са напълно равностойни с пациентите от останалите развити държави, в които от години се имплантират такива устройства.

Снимка: УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков"