България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Два милиона са хипертониците у нас, голяма част изобщо не се лекуват

"Артериалната хипертония води до инвалидизиране на пациентите", каза доц. Красимира Христова

16.05.2023 | 08:08 Редактор: Петя Кръстева

Почти всеки втори българи страда от високо кръвно. Специалистите подчертават, че най-важни са профилактиката, движението и здравословното хранене. 

"90% от лечението на артериалната хипертония се състои в превенция на стойностите на артериалното налягане. Когато човек му обърне внимание, можем да се справим с този проблем. Много често артериалната хипертония може да протича безсимптомно и да се установи след посещение при лекар. От друга страна, едно главоболие, замаяност, световъртеж, стягане, недостиг на въздух също са симптоматика, която може да се дължи на високите стойности на артериалното налягане", заяви директорът на Медицински център по сърдечно-съдови заболявания доц. Красимира Христова в "България сутрин". 

По думите ѝ стойностите от 130 до 190 на 90 са най-неблагоприятните, тъй като пациентите отказват да приемат, че това всъщност е такава, която трябва да бъде третирана с лекарства. 

"Приемането на хапче сутрин, в зависимост дали имаме високо артериално налягане, или не - е най-грешният подход, защото в медикаментите има дългодействащи формули, които действат едва след няколко часа", изтъкна тя.

Доц. Христова изнесе плашеща статистика, според която хипертониците у нас са около 2 млн. души, но едва половината от тях са наясно с диагнозата си, а останалите не се лекуват.

"Задължително е веднъж годишно да ходим на кардиолог, защото промяната, която настъпва от артериалната хипертония, може да се се забележи във всеки един орган - сърце, мозък, очи, бъбреци. Всички тези функции следва да бъдат проверени чрез изследвания", подчерта доц. Христова и допълни, че след 35-годишна възраст е препоръчително да се правят прегледи при кардиолог.

Пред Bulgaria ON AIR специалистът посочи, че пациентите не само у нас отиват на лекар едва когато забележат даден проблем, а профилактиката остава в ръцете на общопрактикуващите лекари.

"Артериалната хипертония води до инвалидизиране на пациентите. Най-честите причини са появата на мозъчните инсулти и сърдечните инфаркти", поясни гостът.

Доц. Христова даде съвети на хората, които страдат от проблеми с артериалното налягане. 

"Придържането към един по-здравословен начин на живот с повече движение и активности, намаляване на консумацията на натриев хлорид са стъпките, които всеки може да направи", отбеляза тя.  

Гледайте целия разговор във видеото.