Учени: Говоренето по телефона повишава риска от високо кръвно

Мобилните устройства излъчват ниски нива на радиовълни

05.05.2023 | 22:49 Редактор: Вяра Димова
Учени: Говоренето по телефона повишава риска от високо кръвно

Използването на мобилен телефон за водене на разговори може да повиши риска от високо кръвно с до 12%, сочат учени. В зависимост от времетраенето на проведените разговори рискът може да бъде по-малък или по-висок.

Над три четвърти от хората по света над 10-годишна възраст притежават мобилен телефон. Телефоните излъчват ниски нива на радиовълни. Открито е, че съществува връзка между тези вълни и повишаването на кръвно налягане след излагане на въздействието на вълните.

Хипертонията е друго наименование за състояние на високо кръвно налягане. При това състояние кръвта в артериите се движи под налягане, по-високо от нормалното. 

Проучването, представено в European Heart Journal – Digital Health, е взело данни за ползването на телефон от база данни, включваща над 200 000 доброволци без хипертония. Те са попълнили анкета за седмичното си ползване на мобилно устройство, както и годишното. 

Проучването показва, че при повторно запитване след 12 години на същите участници, потребителите на мобилни устройства са имали 7% по-висок риск от високо кръвно. 

Открита е и пропорционалност между времето, прекарано в говорене, и риска от хипертония. Тези, които са прекарали между 30 и 60 минути в говорене на телефона за една седмица имат 8% повишен риск от хипертония. Прекарването между 1 и 3 часа в говорене се свързва с 13% повишен риск, а между 4 и 6 часа – с 16%. Над 6 часа прекарано време на телефона за разговори повишава риска от хипертония с 25%.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay