България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Татяна Жилова: Сега ли депутатите разбраха, че изтезанията и униженията не са инкриминирани?

С промените в Конституцията се прави разделение на съдиите и прокурорите, смята председателят на ССБ

02.08.2023 | 09:05 Редактор: Юлиан Христов

Президентът Румен Радев наложи вето върху промените в Закона за съдебната власт. Става дума за промените в системата за случаен подбор на съдия, който да разследва главния прокурор, както и допълнителен срок за избор на нов състав на ВСС.

На този фон съдии и прокурори смятат, че Пленумът на Висшия съдебен съвет не трябва да бъде заличен.

"Бях озадачена изобщо от идеята, съдията, който ще бъде назначен като прокурор, да бъде определян от различен софтуер, различен от системата за случайно разпределение на делата", коментира председателят на Съюза на съдиите в България Татяна Жилова в студиото на "България сутрин".

Тя обясни, че съдиите, които могат да разследват главния прокурор, са определени в списък, от който обаче се прави избор на случаен принцип. Според нея не е ясно защо се изисква създаването на нова система, различна от съществуващата в момента.

"Затова не виждам логика, но като че ли се създава една предпоставка да се бламира този механизъм", поясни тя.

По думите ѝ прокурорите и съдиите са представители на съдебната власт и това, че до момента не са имали единна позиция по промените в Конституцията, не означава, че са противопоставени.

Тя коментира предложението за разделянето на ВСС на два съвета и премахването на Пленума. Според нея това означава "тотално разделяне на двете съсловия". По отношение на Пленума на ВСС тя обясни, че биха могли да се ограничат някои негови правомощия, като например това да влияе при назначаването на председателите на съдилища.

"С този проект се създава впечатлението, че съдиите и прокурорите трябва да бъдат разделени. Ние разбираме разликата в статута, но това не означава, че ние не можем да имаме обща дейност", обясни Жилова.

От съсловната организация настояват за преосмисляне на функциите на Инспектората на ВСС. "Той става още по-политически орган и това, което се дава като право на ранно пенсиониране на инспекторите, изглежда странно, нелогично", допълни тя.

По отношение на главния прокурор тя смята, че трябва да се върви към ограничаване на дисциплинарната му власт и влиянието му върху кариерното развитие на прокурорите, но методическото ръководство трябва да остане. "Прокуратурата все пак трябва да има единно ръководство, за да има еднакви стандарти за наказателно преследване в цялата страна", поясни Жилова.

Тя изрази лично мнение, че разширените правомощия на парламента да избира Прокурорския съвет, заедно с предложенията за това министърът на правосъдието да предлага преместване и повишаване на прокурори и следователи, няма да допринесе за укрепване на независимостта на съдебната власт.

Жилова коментира и случая в Стара Загора, при който момиче беше зверски нарязано с макетно ножче и решението на съда да освободи насилника.

"Самата колега каза, че не желае някой да застава зад нея, защото сама може да поеме отговорност. Смятаме, че има нужда от допълнителни разяснения. Виждаме провал на съдебната система, има нужда от реформа, но ситуацията разкрива всички дефицити. На първо място това е социално-политическата действителност, имаме и архаично наказателно право. Сега ли става ясно, че психическите увреждания и травми не се оценяват, сега ли виждат депутатите, че изтезанията, униженията не са инкриминирани? Не е въпросът да отстраним един съдия или прокурор, а да отстраним причините, да отстраним тези явления", допълни тя.

По думите ѝ последните прояви в страната заради жестокия случай, са "много ярка манифестация за това, колко големи са проблемите".

Гледайте целия разговор във видеото.