България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Интелектуалци: "Възраждане" заплашва националния мир, действат агресивно и разединяват

Мотивите си за подписка срещу партията обясниха Калин Ангелов и Алек Алексиев

01.08.2023 | 09:52 Редактор: Вяра Димова

Българският хелзинкски комитет изпрати сигнал до прокуратурата, в който призовават и.д. главен прокурор Борислав Сарафов да предприеме действия по разпускане на партия "Възраждане". Сигналът е подкрепен от десетки интелектуалци и общественици. 

"Основната причина, заради която се подписах, е заплаха за националния мир и нашия начин на живот в начина, по който действа "Възраждане". В начина, по който разделя обществото на национални предатели и истински българи", каза адвокатът Калин Ангелов в ефира на "България сутрин".

Той също е поставил подписа си.

"Изповядването на антидемокраитчни идеологии е против законите на нашата Конституция. Друг е въпросът съдът и прокуратурата доколко ще обърне внимание. Не съм се замислял какво ще стане с депутатите, ако това нещо се осъществи, но ми се струва, че трябва да станат като независими народни представители. Аз не очаквам да решим големия проблем - възходът на нацизма. Ние тепърва имаме да се борим с това", допълни Ангелов.

Актьорът Алек Алексиев е един от подписалите се с настояване прокуратурата да вземе мерки срещу действията на партия "Възраждане". 

"Притеснява ме от години изказът на тази политическа партия. Тя действа агресивно с цел разединение и успява методично да влезе в главите на определени хора, които гласуват за партията, но го правят с огромна доза лъжа. Всички тези хора и личности в партията сеят много агресия, омраза", каза актьорът.

Пред Bulgaria ON AIR Алексиев коментира и мащабните протести против агресията. Според него определени личности в парламента са олицетворение на народа. 

"Виждаме тази агресия. Домашното насилие е огромен проблем и се радвам, че обществото се събуди и стартира този разговор, за който през годините много хора, народни представители, се опитваха да направят промени в Закона за домашното насилие. В България има хора, на които трябва да им се даде гласност. Случаят с момичето от Стара Загора е началото на промяната в тези закони", настоя актьорът.

Гледайте целите разговори във видеата.


2
0 rate up comment rate down comment 0
Светла
преди 9 месеца
Учудва ме фактът, че двама умни хора се опитват да наложат разсъждения, които първо нямат нищо общо с истината, и второ точно те граничат с фашизъм, т.е. забраняване на единствената партия в България, която защитава българските интереси по мирен начин, естествено, че когато хората не са чути ще искат да влязат там, където е мястото на народа - в Народното събрание, обградено със стотици полицаи и ограждения, за да го пазят от същия този народ...усещате ли абсурда? Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 0
Питам само
преди 9 месеца
Каква ви е дефиницията за "интелектуалец"??? Българският хелзинкски комитет е съставен от интелектуалци,??? БХК е НПО което е спонсорирано от чуждестранни организации тоест БХК лобира за интересите на тези чужди организации. В САЩ биха ги определили като "чуждестранен агент". Сигнализирай за неуместен коментар