Общественици поискаха забрана на "Възраждане", Костадинов се закани да ги съди

От БХК обвиниха партията в "призиви за нарушаване на демократичния ред"

31.07.2023 | 17:21 Редактор: Юлиан Христов

Прокуратурата да предприеме действия за разпускане на партия "Възраждане". Това поискаха от Българския хелзинкски комитет. В подкрепения от 121 общественици сигнал на неправителствената организация се показват редица призиви за насилие от партията.

Лидерът на "Възраждане" заяви пред БНР, че не изключва възможността да съди част от подписалите се под искането.

В сигнала на Българския хелзинкски комитет се посочват примери, в които "Възраждане" нарушава грубо Закона за политическите партии и Конституцията, а активисти на партията, включително нейният лидер, използват противозаконни средства за постигане на свои политически цели и отправят открити призиви за насилие.

"Призиви за нарушаване на демократичния ред в страната и желание, видимост в тяхната системна политика, да променят начина на управление чрез репресивни методи и средства", каза адвокатът от БХК Адела Качаунова.

Неправителствената организация обвинява "Възраждане" в систематично използване на антисемитизъм, насаждане на омраза и ненавист към бежанци, роми, както и случаи на тормоз върху журналисти и нарушаване на правото на свобода на изразяване. В искането са описани примери от последните три години.

"Тяхната политика по време на ковид кризата, когато те призоваваха и употребяваха насилие. Техни действия от избухването на войната в Украйна и решенията на българското правителство да изпрати или да не изпрати оръжие на Украйна", каза още Качулова.

Костадинов заяви, че знае за сигнала, който е изпратен до прокуратурата преди месец, но сега е разбрал кои хора стоят зад него. В позиция до медиите той заявява:

"Тези сигнали обикновено изразяват политическата воля на определена партия, а бърз прочит на списъка с имената на подкрепилите го "интелектуалци" показва коя е тя. Те всички са гласоподаватели и дори са били в листите на коалицията ПП-ДБ. Около Български хелзинкски комитет има общност от "интелектуалци", които са винаги готови да обслужат нечии политически интереси, дори когато съвсем очевидно този интерес е фашизоиден и цели разпускането на политическа партия".

Сигналът на БХК за "Възраждане" е адресиран до изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов, до Висшия адвокатски съвет и омбудсмана. Организирана е и гражданска подписка, която за по-малко от ден е събрала подкрепата на над 2000 души.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR
 


2
0 rate up comment rate down comment 0
Богдан Филов
преди 8 месеца
Върнете закона от 1941г.за,, Защита на нацията,, Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 1
Пейчо Димитров
преди 8 месеца
Кой е упълномощил БХК да дава становище за легална и патриотична партия зад която стоят стотици хиляди български граждани и гласоподаватели.Редно е да се поиска проверка на статута и начина на финансиране на тази полулегална организация с големи претенции. Сигнализирай за неуместен коментар