Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Социолог: ИТН дава най-разнопосочни сигнали, изненади от "Възраждане" и ДПС не се очакват

Все по-голяма част от младите българи искат да останат в родината и да се реализират, каза Елена Дариева

25.07.2023 | 20:51 Редактор: Михаела Кирилова

Това, че ГЕРБ, ДПС и "Продължаваме промяната - Демократична България" имат съгласие за общ проект за конституционни промени, не е изненада. Това заяви социологът от агенция "Насока" Елена Дариева в ефира на "Директно" 

"Изненадващо е, че днес не станахме свидетели на активно участие от страна на ДПС в първия ден, в който комисията заработи. Аз лично приветствам търсенето на синхрон и допирни точки, така че да се намери балансирано решение и да може конституционните промени да бъдат максимално премислени", призна Дариева.

Социологът изрази съмнение в това проектът да протече безпроблемно, като според нея можем да очакваме все по-ожесточени изказвания от опозицията.

"Малко вероятна е изненадата, не допускам от страна на ДПС и на "Възраждане", но по-скоро, ако има парламентарен субект, който дава разнопосочни сигнали, това е "Има такъв народ". Предстои да видим какво ще е тяхното поведение“, смята Дариева.

Пред Bulgaria ON AIR тя коментира и скорошно проучване на социологическа агенция "Насока" по поръчка на "Булевард България". Проучването обхваща 1010 български момичета и момчета на възраст между 16 и 25 години и има за цел да разбере техните ценности, начин на живот и засяга на моменти политическия аспект.

Данните показват, че младежите са прагматични, оптимистично настроени, но дистанцирани от политиката.

"Безспорно най-важният извод от това проучване обаче е, че все по-голяма част от младите българи искат да останат, да се развиват и реализират в България", каза още Елена Дариева.

Гледайте целия разговор във видеото.