България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Любовта на фестивала в Жеравна е навсякъде, очаква се да събере десетки хиляди българи

Българската народна носия е изключително харесвана и сега почти всеки човек има такава, смята Светослав Петков

28.07.2023 | 10:00 Редактор: Юлиан Христов

Хиляди българи ще се съберат в Жеравна от 18 до 20 август за най-големия фестивал на народните носии. Той се провежда за 15-а поредна година.

На фестивала се допускат участници само с народни носии, каза директорът на събитието Светослав Петков в предаването "България сутрин".

И тази година са предвидени конкурси. Такива са конкурсът за мъжки и женски носии, за старинни пафти, за автентични накити за глава, за бебешки дрешки. Тази година има и нов конкурс, който се казва "Иванчо музиканта" за даровити деца, които могат да свирят на няколко инструмента.

"Първата година посетителите, които красяха местността Добромерица край Жеравна, бяха 400 души, след това станаха 2000, 3000, 10 хил., 20 хил., сега сме се подготвили за повече. Гората е голяма, така че можем да съберем всички, които желаят да присъстват на 18, 19 и 20 август", посочи Петков пред Bulgaria ON AIR.

Той определи усещането за емоцията от фестивала като завръщане във времето.

"Откъснати от света и връщайки се в миналото, едни от най-българските времена, във времена на възраждане. Това носи една емоция, емоция, наречена "любов". Любовта на фестивала не е само във въздуха, а и в хората, в танците, в песните, в носиите, във всеки един елемент от тях", обясни директорът на фестивала.

По думите на Петков българската народна носия е изключително харесвана и сега почти всеки човек има такава.

Гости на фестивала тази година ще бъдат изпълнителите Росица Пейчева, Радостина Паньова, Иван и Ивана Дякови, Невена Цонева и други.

Гледайте целия разговор във видеото.