Графит на жена в българска носия краси фасадата на читалището в Антоново

"Българската традиция и специално шевицата е тясно свързана с космическите проявления", сподели художникът

18.10.2022 | 19:23 Редактор: Ирена Бакърджиева

Рисунка на стрийт арт художника Станислав Трифонов - Насимо краси сградата на читалището в град Антоново. Творбата е върху стена с размери 20 на 8 метра и е част от обновения облик на Народното читалище "Христо Ботев". Художникът представи и новата си изложба в столичната галерия "Нирвана".

За 100-годишния си юбилей сградата на читалище "Христо Ботев" в Антоново се превърна в произведение на изкуството. На фасадата му е изобразена млада жена в традиционна българска шопска носия, но в сини цветове.

"Аз често ги изобразявам в синьо, защото по този начин влагам космичния аспект. Българската традиция и специално шевицата е тясно свързана с космическите проявления и по някакъв начин искам да покажа вековността и вечността на тези традиции, които само от време на време си припомняме. Надявам се да ги разкрием в един момент, защото те хем са пред нас, хем са солидно скрити от очите ни - истинските значения на тези символи", сподели художникът Насимо.

Насимо се занимава с графити от 25 години. Негови творби има по целия свят. Но споделя, че чувството да създава изкуство в родното му място е различно.

"Много ми прави впечатление как събужда една искрица на надежда в хората, че нещо хубаво може да се случи в обществото, в което живеят, особено на местата, където ежедневието е по-сиво и скучно. На тези места хората още повече оценяват тези работи", смята Насимо.

От читалище "Христо Ботев" разказват за идеята.

"Идеята за създаването на тази рисунка дойде от председателя на нашето читалище Росица Харлампиева, която успя да се свърже със Станислав Трифонов - Насимо и той, тъй като е от нашия край, с желание реши, че ще направи тази красива рисунка за нашата обновена сграда", коментира Галина Янева.

Реализацията на проекта е финансирана със средства, събрани от дарения към читалището и със съдействието на Общината.

"На рисунката е изобразена девойка в шопска носия, традиционна шопска носия. Тук хората са шопи, преселници от Босилеградско, тук са се преселили и когато разговаряхме с художника, искахме тук на нашето читалище да има нещо, което символизира нашия бит, нашия живот", посочи Татяна Петрова.

Художникът представи и новата си изложба в столичната галерия Нирвана.

"Тя е строго концептуална изложба, в която разглеждам различни изкушения, различни капани, в които попадаме ежедневно всички ние. Трябва да се научим да храним и душата и най-лесният начин, по който това се случва, е чрез изкуството", категоричен е Насимо.

Това е осма самостоятелна изложба на най-известния български графити артист, съчетаваща традиционната живопис и графитите.

Вижте повече в репортажа на Димитър Върбанов и Елеонора Дъбова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК