Хората-птици на Хейс Ванхее свиха гнездо в сърцето на София

Известният белгийски художник представя първи проект в Източна Европа

22.07.2022 | 20:15 Редактор: Ирена Бакърджиева

Произведение на изкуството се появи върху фасадата на сграда в сърцето на София. Авторът е известният белгийски художник Хейс Ванхее. Започва проекта си преди пет дни, а днес го представи завършен.

Свободните птици на белгийския художник Хейс Ванхее свиха своето гнездо на софийската ул. "Хан Аспарух".

"Обичам да пътувам, а когато го правя, обичам да се забърквам в такива проекти. Търсех подходящо място за моя графит в Източна Европа и се свързах с Visionary. Когато ми предложиха тази сграда, много я харесах", казва илюстраторът Хейс Ванхее. 

Това е първи проект на Ванхее в Източна Европа. В него той използва популярните си герои - птици в тялото на човек.

"От няколко години обмислям какъв да бъде основният герой в картините ми. И така ми хрумна да не е конкретен персонаж, а цял вид - птиците с човешки глави. Те не могат да летят, но са свободни", казва художникът.

На въпроса дали се чувства като птица, той заяви, че се чувства човек. 

"Но има ли човек, който някога не е искал да полети като птица", пита Ванхее.

Радослав живее в кооперацията със съпругата си от 28 години. Графичен дизайнер е и оценява, че домът му вече има уникален облик.

"Графитът е страхотен. Има нещо митично в него с тези птици-хора. Смятам, че трябва да има повече такива неща. Не те оставят безразличен", твърди Радослав.

Проектът, организиран от Visionary, се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" и в партньорство с белгийското посолство в София. А Ванхее е готов за още творби в България.

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева.

Кадри: Никола Багаров

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК