България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

С 3 млн. лв. ремонтират детски площадки в София, Георгиев зове за нетърпимост към вандализма

56 междублокови пространства са спасени от застрояване, каза председателят на СОС

21.07.2023 | 09:20 Редактор: Юлиан Христов

Столичният общински съвет отпуска 3 милиона лева за ремонтирането на детски площадки. Програмата обхваща общо 130 площадки в 24 района на столицата, каза председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев в ефира на "България сутрин".

Той обясни, че е направено обследване на общо 1500 обекта, за да се прецени кои от площадките са за спешен ремонт. Те ще бъдат ремонтирани приоритетно. На второ място това са районите, в които живеят много млади семейства с малки деца.

"Инвестицията от 3 млн. лева е най-голямата еднократна инвестиция в този мандат", обясни Георгиев. По думите му средствата са одобрени по списък, а районните кметове имат пълна свобода, но и поставени ясни срокове.

Председателят на СОС допълни, че видеонаблюдение ще бъде поставено там, където има възможност, но уточни, че тази мярка не е напълно ефективна. Той призова гражданите да проявяват бдителност и да съобщават за случаи на вандализъм своевременно.

"Не става само с камерите, трябва нетърпимост да има у всички нас. Полагаме усилия да поддържаме градската среда такава, каквато хората заслужават да бъде. Всеки от нас, когато види някой да посяга над общата ни собственост, трябва да реагира веднага, за да изградим такъв колективен имунитет", каза още председателят на СОС.

Той сподели, че непрекъснато следи обратната връзка от страна на гражданите. "Няма как проблемите на града да бъдат решавани, ако не чуваме тези хора, на които са проблемите", изтъкна Георгиев.

По отношение на детските площадки, той очаква районните кметове да проведат процедурите, така че ремонтните дейности да приключат до края на месец август. За ремонта на една площадка са предвидени около 100-130 хил. лв., като кметовете имат свободата да преценят дали да направят нова или да обновят стара, стана ясно от думите на Георги Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

Председателят на СОС каза също, че общината е успяла да спаси 56 междублокови пространства, които са били частна собственост. Придобиването им от общината е станало след близо 4 години работа на главния архитект Здравко Здравков. Става въпрос за реституирани обекти с обща площ от 150 хил. кв. метра, които са спасени от застрояване.

Собствениците на тези имоти са обезщетени с жилища в район "Овча купел". На някои от спасените терени е предвидено да бъдат построени детски градини, паркинги, спортни площадки и училище.

Гледайте целия разговор във видеото.

Къде предпочитате да прекарвате морската си почивка?

В България! Свикнали сме да почиваме на нашето Черноморие.
32%
В Гърция или Турция - услугата там е в пъти по-добра, а морето е по-чисто.
35%
В Испания, Италия, Хърватия или Черна гора.
6%
Залагам на екзотичните почивки извън Европа.
3%
Нямам финансова възможност да отида на море.
23%
Общо 3020 гласа