България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Биохраните влизат в менютата на детските градини и болниците

Децата да не ядат пържено и панирано, шоколада го разрешаваме в училищна възраст, каза диетологът доц. д-р Лалка Рангелова

10.07.2023 | 08:27 Редактор: Тодор Петров

В Националния план за развитие на биологичното производство до 2030 г., който е публикуван за обществено обсъждане, се предвижда биохрани задължително да бъдат включени в менютата в детски градини и ясли, както и в болниците.

"Биохраните са от животински или растителен произход, произведени от лица, които получават сертификат за биологично производство. Тези храни трябва да бъдат произведени без участието на синтетични торове и пестициди, антибиотици, хормони... Може да бъдат включени в храненето на децата от организираните колективи, това ще повиши информираността за биопродуктите. Биохраните имат много важно значение в нашето хранене. Няма разлика във витамините и минералите, няма да търсим нов химичен състав в биохраните", обясни диетологът от Националния център по обществено здраве и анализи доц. д-р Лалка Рангелова за Bulgaria ON AIR.

По наредба сутрешната закуска на децата в градините е само плод, в менютата са включени още млечни и зърнени продукти, а в поне два от дните хлябът трябва да бъде пълнозърнест, стана ясно от думите ѝ. Менютата са съобразени с възрастта на децата. За децата със специфични диетични нужди се изготвя различно меню от специалист. Хранителната алергия трябва да бъде доказана с документ, разясни доц. д-р Рангелова в студиото на "България сутрин".

Менютата трябва да съдържат енергията, която е необходима за растежа и развитието на децата, изтъкна диетологът и добави, че в менюто на децата не трябва да присъстват пържени и панирани храни, безалкохолни напитки, както и храни с имитиращи продукти в своя състав.

Гостът отбеляза още, че биохраните най-често са плодове, зеленчуци, месо, риба, яйца и няма специфична биохрана, която може да навреди и задължително трябва да бъде изключена от менюто.

Част от суперхраните са влезли в менюто, но те се предлагат за по-голямо разнообразие. Нито една храна не може сама да осигури потребностите в храненето на децата, обърна внимание доц. д-р Рангелова. 

Сладкото има своето място в храненето на децата, смята тя, но трябва да бъде съобразено с възрастта детето. "Шоколада го разрешаваме в училищна възраст по 30 грама дневно. Не е препоръчително да хапват вафли", каза диетологът.

Менютата в болниците са съобразени със заболяванията на пациентите. Диетите по Певзнер са общо 15 и се прилагат за различните заболявания.

"Храната става по-разнообразна, биологичните продукти се произвеждат по-трудно, добивите са по-малки. Навлизането на биопродуктите в организираното хранене би трябвало да бъде въпрос на добра политическа воля. Ще бъде свързано с повишаване на цените", заяви доц. д-р Лалка Рангелова.

В края на разговора тя напомни, че в разгара на лятото не трябва да забравяме да се храним редовно и да пием достатъчно течности, независимо от това дали се чувстваме жадни - най-малко по два литра на ден.

Гледайте целия разговор във видеото.