България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проданов: Визитата на Зеленски у нас ще е успешна, управляващите ще му обещаят всичко

"Никога официално България не е изнасяла оръжие за Украйна", каза депутатът от БСП

06.07.2023 | 09:15 Редактор: Искра Ангелова

БСП поиска оставката на министъра на отбраната проф. Тодор Тагарев с мотива, че действията му са опасни за националната ни сигурност. 

"Недопустимо е официално лице, още по-малко министър на отбраната, да призовава за неспазване на международна конвенция, която досега се е спазвала от всички участници, че и дори от тези, които не са я подписали. Става въпрос за влизането на бойни кораби в Черно море и за престоя им там. Нашият министър призовава да напълним Черно море с бойни кораби - това смятате ли, че е спокойно за България", попита депутатът от БСП Христо Проданов в студиото на "България сутрин".

Той припомни, че и в момента сме в активен туристически сезон.

"Как ще предлагаме на чуждите гости да идват на Черно море, което е пълно с бойни кораби. Слава Богу, това не зависи от министъра на отбраната, но е недопустимо да призовава за нарушаване на такава международна конвенция. Ние ще бъдем още по-настоятелни да си ходи. Той защитава това, което му е наредено от посолството. Ще ви върна малко назад, когато БСП участваше в правителството - тогава Тагарев беше отстранен", допълни Проданов в ефира на Bulgaria ON AIR.

И е категоричен, че никога официално България не е изнасяла оръжие за Украйна, докато БСП са участвали в управлението.

"Винаги са се продавали оръжия на над 60 европейски държави. Ако не искаме да се продават, затваряме военнопромишления комплекс, не произвеждаме оръжия и тогава няма да продаваме. Трябва да се спре с доставките на оръжия за Украйна, защото това е наливане на масло в огъня. Не трябва да се дават оръжия, трябва да се водят мирни преговори. Нито една война не е свършила на бойното поле. И тази ще свърши на масата за преговори. Колкото по-рано се седне на масата за преговори, толкова по-малко жертви и от двете страни", отсече Христо Проданов.

По думите му Украйна не отговаря на условията да се присъедини към НАТО.

"Не може ние да се опитваме да отговаряме на всякакви условия за НАТО, ЕС, а някой да влиза от задната врата. Ако Зеленски дойде в България - това ще бъде успешно посещение, защото тези, които са го поканили, именно правителството, са твърди привърженици на даването на помощ, на даването на безценица на реакторите", 

Народният представител подчерта, че от партията може и да не присъстват в зала при визитата на украинския държавен глава: "Целта му ще е да иска допълнително още оръжия, помощи и т.н. Тези, които управляват в момента, ще му обещаят всичко, което той поиска."

Депутатът разкри, че все още се водят преговори за кандидата им за кмет на София, но няма решения. И призна, че се водят преговори с Ваня Григорова.

Гледайте видео с целия разговор.


2
2 rate up comment rate down comment 0
Никола
преди 9 месеца
Поне 50% от българският народне е забравил кой ние освободил два пъти нас и цяла европа. Над 20 милиона жертви е дала за да унищожи фашизма в Германия. Нацизма отново се заражда и то във бандеровска украйна и затова Русия пази от изтребване рускоезичното население на източна украйна.Америка и нато колкото и да се напъват няма да победят руската армия и руският народ, защото те са сплотени и единни. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 1
безусловно
преди 9 месеца
Няма как да не е успешна! Служителят на украинското МО ни е министър! А и Големият Брат Гледа! Сигнализирай за неуместен коментар