България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Еленко Божков: Документално обектът "Белене" е по-напред от разширения на 7 и 8 блок АЕЦ "Козлодуй"

"Първо трябва да се изследва докрай необходимостта от използването на доставеното оборудване", смята бившият зам.-министър на енергетиката

06.07.2023 | 08:35 Редактор: Михаела Димитрова

Депутати от ГЕРБ, ДПС и "Продължаваме промяната - Демократична България" предлагат оборудването за АЕЦ "Белене" да бъде продадено на Украйна.

"Това е все още предложение за решение, което мина през Комисията по енергетика изненадващо бързо, това говори, че вероятно ще бъде внесено бързо и в парламентарната зала за разглеждане. Като предложение е изненадващо и прибързано, защото ако се върнем в историята 12 месеца назад, ще видим, че тази тема е повдигана преди среща на украинския министър на енергетиката с българския служебен министър Росен Христов от страна на украинците. Беше взета от служебното правителство за информация", коментира бившият зам.-министър на енергетиката Еленко Божков в "България сутрин".

По негови думи през януари 2023 е била приета енергийна стратегия с изненадващ консенсус в цялото общество и почти същият състав на парламентарната комисия на енергетиката. "Тя беше стратегическо развитие на електроенергетиката в България. Там ставаше въпрос 4000 мегавата ядрена мощност в България до 2040 година. Като два блока се предвижда да се изградят в АЕЦ "Козлодуй" и два блока в АЕЦ "Белене", обясни Божков.

Той допълни, че за двата блока в АЕЦ "Белене" са започнали разговори с Франция, като се разглеждат два сценария. "Единият с възможност проучване на възможността на използване на това оборудване. Тук всякакви заключения и изводи, които правят различни депутати, са крайно необосновани дали е възможно, или не, да се използва, защото предстоеше и предстои да се сключи договор, с който би трябвало да се види дали може да се използва. Водеха се преговори за това да се види дали може да се използва след задълбочено изследване, което трябва да продължи поне 8 месеца", заяви бившият  зам.-министър на енергетиката пред Bulgaria ON AIR.

Според Божков първо трябва да се изследва докрай необходимостта и възможността от използването на доставеното оборудване. "Може да се направи след завършване на преговорите и сключване на договорите с французите. Те се наеха с тази нелека задача. В случай, че тези проучвания покажат, че цената, по която ще се изгради централата с хибридно оборудване тази цена е висока, е добре да се отиде на друга технология, но за това трябва време", коментира той.

Запитан какви ще бъдат ползите на България, ако продаде оборудването за АЕЦ "Белене", Божков отговори, че ако бъде продадено на добра цена и бъде зачеркнат проекта "Белене", ще можем да изградим необходима централа в обозримото бъдеще. "Не трябва да забравяме, че документално обектът "Белене" е по-напред от разширението на 7 и 8 блок АЕЦ "Козлодуй", категоричен е той.

Гледайте видеото с целия разговор.