АЕЦ "Белене" скара управляващите. ГЕРБ: Този проект няма бъдеще, предвид санкциите към Русия

ГЕРБ-СДС обвиниха ПП-ДБ в присвояване на тяхната идея

05.07.2023 | 13:50 Редактор: Михаела Кирилова

България да продаде руското оборудване от АЕЦ "БЕЛЕНЕ" на Украйна - предложението на ГЕРБ получи подкрепа и от ПП-ДБ и от ДПС.

Идеята е страната ни да си върне направената инвестиция и така да помогне на Украйна за построяването на тяхна централа.

През 2002 идеята за АЕЦ "Белене" отново влиза в дневния ред на страната с поръчката на техника от руската компания "Атомстройпроект" за 1,2 млрд. лв.

Десет години по-късно кабинетът "Борисов 1" се отказва от проекта. България обаче трябва да заплати вече поръчаното оборудване. И така страната ни освен 1,2 млрд. лв. започва да плаща и за съхранението на 2 атомни реактора, 4 парогенератори и 2 помпи. 

Предложението на ГЕРБ е да продадем оборудването на Украйна.

"Тоест централа няма, но имаме оборудване. Това оборудване вече 4 години стои на площадката и ние го съхраняваме както трябва. Централа с такова оборудване може да бъде построено само от руснаците, а имайки предвид, че има санкции към тях, този проект няма никакво бъдеще", каза Делян Добрев.

Според Добрев България е единствената страна, която може да предложи такава техника, а Украйна е единственият купувач, който може да я използва. 

"Министърът на енергетиката да проведе разговори със своя украински колега и да договори евентуалната продажба на цена не по-ниска от цената, която България е платила. От тази сделка ще спечелят и двете страни", поясни Добрев.

Предложението за продажбата на оборудването на Украйна обаче скара управляващите, след като Делян Добрев обвини коалицията на промяната в плагиатство.

"Демократична България" и "Продължаваме промяната" много обичат да си присвояват чужд труд, защото видях, че са се похвалили с една инициатива на ГЕРБ, която ние вчера внесохме. Няма нито една дума, нито една запетая, която да е предложена и сложена от тях", поясни още Добрев.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
ЖА
преди 9 месеца
Е какво стана - Този проект няма бъдеще, предвид санкциите към Русия. Излиза че санкционирана е България а не Русия!?! може би Зеленски идва да ни предложи компенсации!? Или да му подарим нещо голямо,купено с пари от данъците ни? Май някой дължи обяснение на кого за колко и пак за колко!! Сигнализирай за неуместен коментар