Росен Христов: Трябва да се размрази проектът "Белене", инвестирани са милиони

"Никога България не е била на такова ниво на лидерство и на партньорство в сферата на енергетиката", подчерта бившият министър

07.06.2023 | 14:54 Редактор: Михаела Димитрова
Росен Христов: Трябва да се размрази проектът

Спешно трябва да се размрази проектът "Белене", защото там са инвестирани милиони. Това мнение изрази във Варна бившият министър на енергетиката Росен Христов, който участва в Международната ядрена конференция "Булатом", посветена на българската атомна енергетика.

Той посочи, че оборудването на атомната електроцентрала е в добро състояние, но поддръжката коства милиони разходи всяка година. "Актив за 2,5 млрд. лева стои неизползван", подчерта Христов.

Доклад, който представя възможностите на България в енергийния сектор, ще бъде представен в Народното събрание.

По думите му добър вариант е внедряването на повече възобновяеми източници на енергия, защото така ще покрием изискванията ЕК и същевременно ще имаме евтина енергия. "От Европейската комисия са готови да намалят изискванията за редуциране на вредните емисии, за сметка на повече възобновяеми източници", подчерта той и изрази надежда депутатите да подкрепят предложението.

"Никога България не е била на такова ниво на лидерство и на партньорство в сферата на енергетиката с държавите от региона, оставяме летящ старт на сегашния екип на министерството", каза бившият министър на енергетиката, цитиран от БНР.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR