Мирчев с предложение: Ядреното оборудване за АЕЦ "Белене" да бъде продадено на Украйна

"Бруталната агресия на Русия в Украйна сложи край на този и без това безумен проект", пише депутатът

04.07.2023 | 21:13 Редактор: Михаела Димитрова
Мирчев с предложение: Ядреното оборудване за АЕЦ

Министърът на енергетиката Румен Радев да получи мандат от Народното събрание да преговаря с Украйна за продажба на руското ядрено оборудване, предназначено за АЕЦ "Белене". За това предложение съобщи народният депутатът от “Продължаваме промяната - Демократична България” Ивайло Мирчев в своя Facebook профил. Изричното изискване при евентуална продажба е цената да не бъде по-ниска от 1.2 милиарда лева, колкото е струвало оборудването при закупуването му.

"АЕЦ "Белене" е корупционен проект, който ни е ощетил с милиарди и дълги години е използван от руското ядрено лоби в България. Бруталната агресия на Русия в Украйна сложи край на този и без това безумен проект", пише Мирчев.

Представителят на "Да, България" уточнява, че поради специфичната геополитическа обстановка Украйна е единствената държава, която би могла да купи превърналото се в ненужно за България оборудване. От друга страна единствено София може да осигури на Киев нужното ядрено оборудване за най-новата украинска атомна централа. 

"Ако министърът на енергетиката постигне добра сделка и успее да продаде ненуженият ядрен пакет, ще сме в странната ситуация - родното руско ядрено лоби в България (щедро набутало ни неизпозлваемата вече руска технология) да подпомогне енергетиката на Украйна", заключва Мирчев.

Предложението за решение е внесено в деловодството на Народното събрание.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Лъжеш!
преди 9 месеца
Защо не подариш свои пари на Украйна, а лицемер? Много си щедър за наша сметка!?Украйна няма пари да плати реакторите и много добре знаеш това.Кой ще им направи централата, бе "умник"- руснаците ли?Нашата в Белене защо не я направят американци с руски реактори? Защото не може ли? А на Украйна кой ще я изгради? Сигнализирай за неуместен коментар