България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Разрешителните за сеч са електронни и достъпни за всеки, незаконната - намалява

"При над 95% от пожарите причината е човешка небрежност", каза зам.-министърът на земеделието и храните инж. Мирослав Маринов

06.07.2023 | 08:22 Редактор: Искра Ангелова

В разгара на лятото все повече се увеличава рискът от пожари в различни места на страната.

"Синоптиците ни притесняват със своите прогнози, но заради това ние, горските власти, основната ни дейност е превенцията винаги. И то не само заради предотвратяване на горските пожари, но и за предотвратяване на горските територии. Още през февруари изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите и главният директор на Дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" подписват плана за взаимодействие. Благодарение на него - още преди опасностите от пожари, се правят проверки по места за готовността за посрещане на пожароопасния сезон", каза зам.-министърът на земеделието и храните инж. Мирослав Маринов в студиото на "България сутрин".

По думите му тези проверки вече са направени.

"Проверява се готовността на нашите дежурни екипи, на нашите автомобили за първоначална реакция, а също така и оборудването на противопожарните депа. Ние сме в постоянна комуникация с нашите съседи от Гърция и Турция. Миналата година имаше трансграничен пожар, който от Република Гърция навлезе на наша територия, в комуникация сме с тях. Тези пожари се наблюдава и чрез сателити. Ние сме готовност да помогнем на нашите колеги, както и те на нас", допълни Маринов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той сподели, че има пожаронаблюдатели именно за сезона.

"Те правят обход на терен, наблюдават високите части на планините, наблюдават горските територии и сигнализират в дежурните центрове. Имаме достатъчно екипи. Хората ни постоянно са на терен, имаме графици за всяка седмица, има дежурни хора, те са на разположение. И винаги при всеки един пожар първи на терен са нашите служители", поясни зам.-министърът на земеделието и храните.

Маринов е категоричен, че при над 95% от пожарите причината е човешка небрежност: "Било тя с умисъл или не. Какво съветваме ние? Да не се изхвърлят незагасени кибритени клечки, незагасени цигари, както и стъклени бутилки, защото някои дефекти в стъклото могат да изиграят ролята на "ефект на лупата" и да се запали растителността. Друг апел е да се палят огньове само на определени места."

А местата, разбира се, са ясно обозначени.

"От началото на годината са възникнали 119 горски пожара. Опожарената площ е около 5200 декара, от които само върху 89 декара пожарът е бил върхов. Това е, когато са обхванати и короните на дърветата. А темата с незаконните сечи е чувствителна за нашите общество. През последните 10 години се въведоха редица мерки за ограничаване на тази сеч. Разрешителните, които се издават за сеч, станаха електронни, публични са, може да се проверят от всеки един гражданин. Сечта започва 3 дни след тяхното издаване. Незаконната сеч все повече намалява", добави той.

Гледайте целия разговор във видеото.