България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Екип от 3 служители не е ефективен за обществото": Пожарникари са недоволни от бюджета

"Държавата не може да осигури надеждните защитни средства на пожарникарите", каза Венцислав Станков

03.07.2023 | 08:35 Редактор: Михаела Димитрова

Управителният съвет на Национален синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец" изрази недоволството си от предвидените средства в новия бюджет. Те настояват за увеличение на парите им.

"В проектобюджета за 2023 година притеснителното е, че първо не е отразено нашето искане за предвиждане на увеличение за възнаграждения на служителите в МВР, другото важно е, че се очертава намаляване на средствата за издръжката на капиталови разходи. Те се очертава да бъдат намалени на консолидирана база спрямо 2022 година с около 6 млн. лева, а за капиталови разходи малко над 8,5 млн., което за нас е неприемливо", коментира президентът на Национален синдикат "Огнеборец" Венцислав Станков в студиото "България сутрин".

По негови думи служителите работят в рискова среда, а с недофинансиране в бюджета биха се задълбочили проблемите с осигуряването на здравословен труд. 

"За съжаление, все още държавата не може да осигури надеждните защитни средства на пожарникарите. Ще изпитаме големи трудности през тази година за оборудване на състава с предпазни средства, ще изпитаме трудности в поддръжката на скъпоструващата техника. Има незначителни неизправности по автомобилите", каза още Станков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че с високите температури започват горските и полски пожари. "До преди няколко дни нашите хора бяха навсякъде на терен в Северозападна България, реагирахме адекватно при наводненията, финансов ресурс е необходим за поддръжка на тази структура на Дирекция за пожарна безопасност и на техниката, с която работим", подчерта той.

Според него предвидените средства не са достатъчни и настоява за увеличаване с не по-малко от 15%, а средствата, които се изплащат на служителите за храна, да бъдат увеличени двойно. 

"Извънреден труд допълнително се заплаща, въпросът е друг, до минимум се сведе полагането на извънреден труд и това води до намаляване на служителите в екипите. За съжаление, загубите при пожари и извънредни ситуации нарастват", заяви Станков.

По негови думи в момента са внесени три законопроекта за изменение на закона за МВР, като надеждите са екипите от пожарникари да стана поне от трима. "Това не означава, че ще повишим много възможностите на екипите, но поне ще се осигурят здравословните и безопасни условия на труд на служителите в този екип. Екип без трима служители е неефективен за обществото и хората, ние сме застрашени да работим с трима човека по-малко на екип", подчерта президентът на "Огнеборец".

Той бе категоричен, че през последните години има много желаещи млади хора, които искат да работят на такава позиция. "Това е една структура, която се уважава от обществото и младото поколение", каза Станков.

Гледайте видеото с целия разговор.