Пожарникари недоволни от бюджета, искат увеличение на заплащането

Настояват за увеличаване на средствата с поне 15%

30.06.2023 | 10:36 Редактор: Михаела Кирилова
Пожарникари недоволни от бюджета, искат увеличение на заплащането

Управителният съвет на Национален синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец" изрази своето недоволство от параметрите, заложени в проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2023 г., касаещи  Министерството на вътрешните работи.

Видно от проекта, се предвижда увеличение на разходите за персонал с 10% за структурите, които не са получили увеличение през 2022 г., и 15% за структурите в общинската администрация. Разчетено е и увеличение на средствата за заплати и възнаграждения за персонала на изборните длъжности, за заетите в системата на съдебната власт и педагогическите специалисти, се посочва в позицията на синдиката.

"Огнеборец" оценява положително голяма част от предвидените допълнителни разходи под формата на дискреционни мерки, особено в областта на пенсионната система, но не са предвидени средства за ръст на разходите за персонал в бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет, сред които е и МВР. Това води до невъзможност за увеличение на работните заплати и съответно до значително намаляване на покупателната способност и обедняване на служителите, имайки предвид високото ниво на продължаващата инфлация на годишна база и през 2023 г", заявиха те. 

Според тях предвидените средства не са достатъчни и настояват за увеличаване с не по-малко от 15%.

"Следва да се има предвид, че с намаляването на средствата за издръжка и капиталови разходи допълнително ще се намали възможността за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд за работещите в структурата (закупуване на лични предпазни средства, осигуряване на униформено облекло и мн. др.)", заяви "Огнеборец" 

Снимка: БГНЕС