България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кои са часовете, в които лъчите са полезни и какво да направим при слънчево изгаряне?

"Ежемесечно трябва да се обновяват кожните клетки", каза специалистът по регенеративна медицина Виктория Стефан

30.06.2023 | 08:01 Редактор: Искра Ангелова

През топлите летни месеци силното слънце освен приятно може да бъде и опасно. Ултравиолетовите лъчи атакуват нашата кожа и могат да доведат до сериозни проблеми, ако не сме взели необходимите мерки.

"За да няма проблеми, които са свързани със слънчевото изгаряне и кожата, трябва да вземем познатите мерки. На първо място са познатите слънцезащитни кремове, те са абсолютно задължителни за лице, за кожата на тялото. Също така може да предпазим кожата със специални дрехи, които са с UV защита и вече са доста разпространени на нашия пазар, особено за деца, или при по-възрастни хора, при които е намаляла самата защитна функция", каза бюти експертът и специалистът по регенеративна медицина Виктория Стефан в студиото на "България сутрин".

Тя припомни, че не трябва да забравяме и шапките, и очилата.

"Разбира се, трябва да се съобразяваме и с часовия диапазон, в който се излагаме на слънце. Полезните лъчи са до 10 сутринта и след 16 ч. Заради това винаги апелираме към всички да няма пряко излагане на слънце покрай обедните часове, когато слънцето е особено силно. Важно е на слънцезащитата да пише 30+ или 50+, специално предназначен крем за лице или за тяло", допълни Стефан в ефира на Bulgaria ON AIR.

И е категорична, че изгарянето е вредно и трябва да се пазим.

Попитана как се проявява слънчевата алергия, тя отговори: "Обикновено е свързано със зачервяване, което е по цялото тяло, обрив, понякога и температура се получава при изгарянето, а при алергиите се получава сърбеж."

По думите ѝ пък в момента тенденциите са свързани с подмладяване са свързани с регенеративна медицина в естетиката.

"Това е свързано с подобряване качеството на кожата, подобряване на физиологичните функции, това става с различни видове лазери и нови технологии, които все още навлизат на нашия пазар, за да може кожата да изглежда по-млада и по-красива, без да има видоизменения. Ежемесечно трябва да се обновяват кожните клетки и трябва да се стимулират физиологичните функции на самата кожа", коментира Виктория Стефан.

Експертът поясни, че акнето е хронично заболяване и може да не приключи на 18 години: "Може да продължи доста дълго време, но има метод, с който може да бъде излекувано. А процесът на стареене започва веднага, когато е приключил процесът на растеж. Все повече наблюдавам, че младото поколение е по-суетно, иска да изглежда добре, но ние се грижим за това тяхната кожа да е здрава.

Гледайте целия разговор във видеото.