България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Поскъпването на топлото ще бъде със стотинки, край на драмите с изравнителните сметки през 2027 г.

"Всеки абонат ще трябва да има уред с дистанционен отчет", каза председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев

20.06.2023 | 09:27 Редактор: Искра Ангелова

Девет процента ДДС за природния газ и топлоенергията отпада от 1 юли. Това означава, че след 30 юни ставката ще се върне на 20%.

"Това ще се отрази директно в сумата за плащане, цените са на финала. На 1 юли КЕВР ще излезе с окончателно решение, но ще са приблизително на това, което беше обсъждано на заседанията - задържане на цената без ДДС. Временната мярка за 9% ДДС изтича на 30 юни. Всяка фактура, която се издава за задължение след тази дата, ще бъде с 20% ДДС", каза председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев в студиото на "България сутрин".

По думите му цените са изчислени на база разходи.

"Не може да имаме същата цена, която е била досега, а тези проценти са стотинки. За потребителите е по-добре да се продължи тази мярка, това ще им позволи да платят по-малко като крайна сума. Има две части на сметката - едната е частта за консумираното количество енергия по цената без ДДС, отгоре се слага ДДС-то. Едните пари са за този, който е произвел и доставил енергията, а горницата е за държавата. Така че претенциите са към нея", допълни Георгиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че "цял живот сме живели с 20% ДДС", а 9-те процента бяха антикризисна мярка.

"Цената на природния газ е прогнозирано, че ще бъде около 88 лв. средно притеглена за следващия период, в което влиза и зимният период. Но ако цената на природния газ чувствително спадне по някакви причини, КЕВР има законовата възможност веднъж в годината да промени цените на топлинната енергия", подчерта председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества.

"Хората, при които изравнителните сметки са отрицателни, означава, че те имат да взимат пари и са ги дали, когато ДДС-то е било 9%. Те не могат да вземат парите с 20% ДДС. Навсякъде ДДС-то е 9% и така при всички то ще стане 20%, няма изключение", добави Кремен Георгиев.

Самият той не може да си обясни защо цените на природния газ миналата година бяха такива.

"Сегашната ситуация е нормална, а не миналогодишната. Тогава цените на природния газ бяха космически, беше логично те да се увеличават през зимата. Това е нормалната икономическа логика, но не се случи така, вдигнаха се преди сезона", посочи експертът.

Попитан кога ще приключат драмите с изравнителни сметки, той отговори: "Тази драма ще приключи 2027 година, когато по закон няма да могат да бъдат използвани уредите без дистанционен отчет. Тоест, всеки един абонат ще трябва да има уред с дистанционен отчет. В изравнителната сметка има всички необходими данни за човек, който знае как се смята."

Гледайте видео с целия разговор.