България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Еленко Божков: Токът ще поскъпне с 2 лв., стига паника и злонамерени интерпретации

На нас ни трябва ядрена централа, категоричен е бившият зам.-министър на енергетиката

09.06.2023 | 09:22 Редактор: Тодор Петров

Токът за битовите потребители може да поскъпне с повече от планираните 3,6%. Това обяви председателят на КЕВР Иван Иванов в Комисията по енергетика в парламента. Като причина бяха посочени действия на служебния министър на енергетиката Росен Христов.

"Иван Иванов съвсем правилно каза, че вследствие на заповедта на министър Христов може да се стигне до увеличение на тока. Следват злонамерени паникьорски интерпретации от депутата Сабрутев, които нагнетяват цялата ситуация. Цялата работа се превръща в злонамерен фарс", заяви бившият зам.-министър на енергетиката Еленко Божков в "България сутрин".

Гостът на Bulgaria ON AIR разясни подробно предисторията на казуса:

Още през 2020 г. НС излиза с решение, в което казва, че трябва правителството да осигури възможност на централите от БЕХ да произвеждат енергия в годишен разрез без да спират, защото това е опасно за системата. С това решение НС потвърждава член 4 от Закона за енергетиката, че с оглед на националната сигурност министърът на енергетиката трябва да осигури работа на кондензационни централи в рамките на 15% от първичната енергия, за да има сигурност на електроенергийната система. 

"Изготвям доклад до министър Христов, в който обяснявам, че трябва да се направи това нещо в определени граници. Питаме КЕВР дали в границите на 1/4 от мощността на "Марица-изток 2" ще се измени драматично цената на електрическата енергия за бита. КЕВР ни отговаря "не". При тези фючърси цената ще се измени с 0,33% спрямо предвиденото увеличение от 3,63%, сега ще стане около 3,93%. Сметката на обикновения гражданин от двустаен панелен апартамент е около 40 и 50 лева на месец. Говорим за около 2 лева увеличение на месец", каза още Божков. 

По думите му поскъпването е в рамките на напълно допустимото и увеличението на цената на енергията е три пъти по-малко от инфлацията. Също така не трябва да очакваме ново поскъпване на тока скоро.

Енергийният експерт посочи, че трябва да се лицензира горивото, което ще се доставя на Пети блок на АЕЦ "Белене". Ускоряване на процеса, предаване на документация, намиране на средства, с които да се извършва дейността от Агенцията за ядрено регулиране. От догодина в реактора трябва да зареждаме горивото на "Уестингхаус", обърна внимание Божков. 

"На нас ни трябва ядрена централа. В близките 15 години ни трябват 4 хил. мегавата базови мощности. Тук идва въпросът за размразяване на проекта "Белене", изтъкна той.

Гледайте целия разговор във видеото. 
 


2
1 rate up comment rate down comment 1
guest
преди 10 месеца
Да ми твърди Божков, че ни трябвали още 4000 мегавата, това нормален човек ли го казва, бива бива, но чак толкова.... Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
стига сме търпяли
преди 10 месеца
Вън мафията от енергетиката! Сигнализирай за неуместен коментар