България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Отличиха "Директно" по Bulgaria ON AIR в борбата срещу домашното насилие

Димитър Абрашев и Калина Донкова посочиха начина, по който можем да се справим с проблема

16.06.2023 | 09:05 Редактор: Тодор Петров

Водещият на предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR Димитър Абрашев и продуцентът Калина Донкова получиха престижна награда за журналистика по време на официалната церемония на Golden FEMI Film Festival. Призът е за особен принос и отношение към темата за домашното насилие.

"Теми, които някак в България се страхуваме или срамуваме да обсъждаме. Покрай нашето балканско говорене не осъзнаваме мащаба на този проблем. Всяка трета жена е жертва на домашно насилие. Вчера имаше специален форум в София, на който се коментира това. В България няма достатъчно защитени жилища и места, в които да бъдат настанявани жертвите на домашно насилие", коментира Абрашев в студиото на "България сутрин". 

"Тази награда и всички подобни призове, свързани с тази проблематика, означават, че нашата работа има смисъл и има някакъв отзвук. Работим с голяма част от неправителствените организации в България, когато става въпрос за домашното насилие. Те се справят сами. Съвсем наскоро една от основните НПО събираше пари, за да продължи да съществува. Връзката между потърпевши, държава, неправителствен сектор и МВР някак се къса. Именно тук идва ролята на журналистите да търсим отговори от институциите защо нещата изглеждат така", каза Калина Донкова.

Тя подчерта за зрителите на Bulgaria ON AIR, че хората трябва да са в основата на Закона за защита от домашното насилие.

"Хората, които има нужда от закрила. Това е проблем на цялото общество. Докато не го осъзнаем и докато журналистите по-активно не наблягаме на това, тази промяна, за която всички работим, няма да я видим. Много е важно да не забравяш за хората, с които и на които говориш. Винаги да пазиш тяхното достойнство и да не ги уязвяваш допълнително. В същото време да успееш да дадеш на обществото и институциите тази информация, която да ги накара да се замислят", обясни Донкова.

Димитър Абрашев допълни, че журналистите имат особената мисия по чувствителни теми да говорят едно и също до момента, в който в нечии глави това не узрее.

"Докато държавата не разбере, че имаме много сериозен проблем с това и докато обществото не започне да разпознава това като проблем, ние няма да излезем от този кръг и ще си говорим само за статистика. Домашното насилие не е само бой", посочи водещият на "Директно".

Гледайте целия разговор във видеото.