България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Чудовищни размери на домашното насилие: Защо не успяхме да спасим Кристина?

Имаме крещяща нужда от сериозни промени в законодателството, коментираха Мариела Георгиева и Надя Кожухарова

13.04.2023 | 09:26 Редактор: Вяра Димова

11 жени са убити в България от началото на годината при домашно насилие. Това показва националната статистика. 21 НПО-та поискаха от държавата мерки срещу домашното насилие. 

"Начинът, по който може да бъде пременена статистиката, е промяна на законодателството. 19 години живях в Щатите. В България има крещяща нужда от промяна в законодателството. Трябва да се премахне системността", каза Мариела Георгиева от движението "Лицата на неродените пеперуди" в студиото на "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR психологът и психотерапевт във Фондация "Анимус" Надя Кожухарова коментира един от последните случаи на убийство у нас - този на Кристина Благоева.

"Тя се свърза с нашата организация. Ние предоставихме психологическа и правна помощ на тази жена. Дадохме ѝ възможност да се консултира с адвокат. Жената е била изключително изплашена, защото е била жертва на изключително дълъг психически тормоз, който създава по-висока тревожност у нея. Имало е сериозни заплахи. Жертвите никога не са пасивни", заяви Кожухарова.

По думите ѝ жертвите познават отблизо насилника си и той им вменява отговорност и страх за това какво ще се случи със семейството им.

"Тя се е опитала да действа предпазливо. Била е на прага да подаде сигнал за злоупотреба за престъпление", допълни още психологът по случая с Кристина.

Според Георгиева трябва да има по-добра координация между неправителствения и държавния сектор. "Трябва да се направят промени в законодателството. Ако функциите не се изпълняват както трябва - стигаме до такива смъртни случаи. Фондацията е трябвало да подаде сигнал", на мнение е тя.

Едно от нещата, за които отдавна се настоява, е да има национален регистър на сигналите за домашно насилие, изтъкна Кожухарова.

"Другото важно нещо е координационният механизъм. Ако сме официален участник - думата ни има тежест", обясни психотерапевтът във Фондация "Анимус".

Трябва да бъде променена и отговорността, която органите на реда носят, обобщи Георгиева и даде пример със САЩ, където органите на реда носят административна, гражданска и наказателна отговорност.

"Националната програма няма ясно финансиране и координатор", коментира психологът. "Първата основна мярка е промяна в законодателството. Борим се за нея от няколко години. Държим да има координационен механизъм", заключи Кожухарова.

Гледайте целия разговор във видеото.