България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Председателят на Съюза на съдиите: Осветяването на задкулисни процеси руши съдебната система

Формалното премахване на фигурата на главния прокурор няма да реши проблемите, смята Татяна Жилова

12.06.2023 | 09:12 Редактор: Тодор Петров

Магистратите от ВСС отново се събират, за да продължат процедурата за предсрочното освобождаване на главния прокурор. 

"Все още продължава събирането на доказателствата. След това ще има обсъждане и гласуване в Пленума. По това искане няма толкова факти за установяване. Не толкова емоционалното състояние на главния прокурор се отразява на съдебната реформа, колкото осветяването на задкулисни процеси и политически влияния в дейността на ВСС и прокуратурата. Изведнъж се каза "Царят е гол" и това предизвика трус", заяви председателят на Съюза на съдиите Татяна Жилова в "България сутрин".

"Активизирането на прокуратурата е може би отговор и реакция точно на тези осветявания. А дали е било необходимо по "Барселонагейт" да се превеждат толкова томове документи от испански и се чакат точно в този момент, няма как да зная, защото не съм чела тези дела", каза още гостът.

Жилова не вижда пречка процедурата да продължи, тъй като главният прокурор има достатъчно защитени права и пътуването му зад граница не би било проблем.

Тя посочи пред Bulgaria ON AIR, че не може да поставяме всички магистрати под един знаменател и всичко, на което сме свидетели от 1 май насам, не допринася за укрепване на престижа на съдебната власт. По думите ѝ, ако не си отворим очите за мащаба на вредите, няма да можем да направим съдебна реформа и ще получим много от същото. 

В парламента все повече се говори за промени в Конституцията и нови изисквания и ограничения при дейността на главния прокурор. 

"Главен съдия няма. Формално погледнато, прокуратурата следва структурата на съдилищата. Тя не може никога да работи като съд. Трябва да има единно ръководство. Въпросът е какви са правомощията на главния прокурор. Формалното премахване на фигурата на главния прокурор няма да реши проблемите. Трябва да се разгледат принципно правомощията и функциите. Трябва да се обезвласти главният прокурор от подбора му върху прокурорите", смята Жилова.

Според нея отделянето на НСлС от прокуратурата е пример за нездрава законодателна техника и много лош знак, който дава новият парламент. А процесуално следователите са подчинени на прокурорите.

Гледайте целия разговор в следващото видео:

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
марги
преди 10 месеца