Кирил Петков: Не ме е страх и ще се откажа от имунитета, ще направим съдебна реформа

ГЕРБ-СДС и ПП се съгласиха да се съставят комисии, които да решават по всички искания на прокуратурата към народни представители

06.06.2023 | 13:42 Редактор: Михаела Димитрова

Държавното обвинение отправи ново искане за имунитет на депутат. Този път на прицела на прокуратурата е съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

Поводът отново е вече разглеждан от прокуратурата казус – декларацията за гражданство, подписана от него, преди да бъде назначен за служебен министър на икономиката в първото служебно правителство на президента Румен Радев.

Искането на прокуратурата идва в момент, в който "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ настояват за отстраняването на Гешев, а по случая с декларацията самата прокуратура се е произнасяла, че няма данни за извършено престъпление.

Кирил Петков обяви, че ще се откаже доброволно от имунитета си, защото няма от какво да се страхува и се обърна към прокурорите и службите за сигурност.

"Не разбрахте ли, че сме решени да направим цялостна реформа в съдебната система и в овладените български служби и че не може да ни спрете или уплашите?", добави Петков.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" поясни, че ще изчака в Народното събрание да се състави Комисия по въпроса за неговия имунитет, "пред която да бъдат представени всички факти и доказателства, за да могат всички да видят ясно и нагледно как българската прокуратура се използва за политически натиск".

"В деня преди комисията да вземе решението си, ще се откажа от имунитета си доброволно, защото знам, че няма от какво да се страхувам", написа Петков.

Още през 2021 година срещу него бяха образувани три проверки от прокуратурата. Поводът - информация, че при назначаването на кабинета "Янев 1" като министър на икономиката е имал и канадско гражданство, а Конституцията забранява министър да има двойно гражданство. Заключението на прокуратурата тогава гласеше, че Петков няма да бъде преследван за попълването на невярна декларация за гражданството му, тъй като такъв състав на престъпление не съществува в Наказателния кодекс.

Отзвук за поискания имунитет дойде и от кулоарите на парламента. "Гешев ги иска на ротационен принцип имунитетите", каза Тома Биков от ГЕРБ.

Казуса в социалната мрежа коментира и Лена Бориславова от "Продължаваме промяната": "Голям зор на прокуратурата да изкара всички маскари. Но страшно няма. След толкова време, това е всичко, което имат. Колко случайно, две години след прекратяването, именно днес."

ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната" се съгласиха да се съставят комисии, които да решават по всички искания към народни представители на прокуратурата. Такава ще се направи и по искането за имунитета на Бойко Борисов по "Барселонагейт".

След инстанционен контрол от страна на Върховна касационна прокуратура, разследването срещу Кирил Петков е възобновено и е образувано досъдебно производство, съобщиха от Софийската районна прокуратура. 

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нееи
преди 10 месеца
Няма да направите съдебна "реформа" , защото за нея е нужно ВНС. Така или иначе Конституцията за нищо я нямате. Все пак това е държава, която формално членува в ЕС, а там законите не се спазват. Щом съюзниците допуснаха правителство на хора, направили самопризнания за извършени престъпления и дори замесили ЕК в задкулисни договорки, значи подкрепят корупцията и престъпността в страната ни. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Имунизирано Кики
преди 10 месеца
Мдааааа "Не разбрахте ли, че сме решени да направим цялостна реформа в съдебната система и в овладените български служби и че не може да ни спрете или уплашите?", това го казва човека който щеше да "Без коалиция с ГЕРБ, докато Бойко Борисов е лидер".Мдааааааааааа честен човек ми се види. Сигнализирай за неуместен коментар