България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Имаме нужда от силен еврокомисар: Кой ще наследи Мария Габриел на поста?

Юлиана Николова и Милен Керемедчиев смятат, че трябва да изпратим независим и стабилен човек

12.06.2023 | 09:02 Редактор: Искра Ангелова

Правителството търси точния кандидат за поста еврокомисар. Мястото остана овакантено, след като Мария Габриел се оттегли, за да стане министър-председател на ротация при съставянето на редовно правителство.

"Очаквам номинация, която да е еквивалентна или по-добра от тази на Мария Габриел. Второ - да е излъчена с консенсус, трето, за да сме в духа на комисията и принципите - да е от ЕНП, защото Мария Габриел беше от нея и излъчване на кандидат от друго политическо семейство, би срещнало съпротива от ЕНП, което вече го заявиха", каза директорът на Портал "Европа" Юлиана Николова в студиото на "България сутрин".

Според бившия зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев е възможно да е евродепутат.

"Дори не е лоша идея, защото Мария Габриел беше и евродепутат, би било хубаво много бързо да навлезе в проблематиката, както и да бъде разпознаваемо лице и бързо да мине през много тежките проверки и тестове. Нямаме много време, много бързо трябва да се излезе с кандидатура, имали сме провали в миналото", добави той.

По думите му България трябва отново да покаже, че е стабилен и надежден партньор както в ЕС, така и в НАТО.

"В договорите има изискване за еврокомисар - това е човек, който безспорно, споделя, разпространява и служи на европейските ценности. А от друга страна - има компетентност в областта, за която трябва да кандидатства. Хубавото при нас е, че Мария Габриел много добре знае какъв е нейният ресор, какъв профил би отговарял на нейния ресор. Предстои работа на правителството, но водещото трябва да е безспорен европеец и човек, който защитава европейските ценности", категорична е Николова.

Керемедчиев пък поясни, че при промяна на еврокомисар време на действащ мандат на ЕК по-скоро се отнемат функции, отколкото да се добавят: "Настроен съм скептично дали ще има голяма промяна в длъжността на нашия еврокомисар, но е важното да го има, колкото може по-бързо."

"Най-важното изискване към еврокомисаря е той да бъде независим, да не получава инструкции от собственото си правителство, а да бъде независима фигура, която може да прави политика. И ЕК, и държавата полагат много усилия да подготвят кандидата си. Комисията също така осигурява експерти, които да подготвят нашия кандидат", коментира още директорът на Портал "Европа".

Бившият зам.-министър на външните работи подчерта, че знанието на езици не е водещо.

"Добрата подготовка за ресора, който би се предоставил на еврокомисаря, е много важен. И разпитите биха били много по-дълбоки, ако се види, че в някоя от сферите кандидатът се запъва. Подготовката е много по-важна от езиците", каза още Милен Керемедчиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

От думите на Николова стана ясно, че няма парламентарна намеса в избора на еврокомисар, а е решение на изпълнителната власт.

"Мария Габриел ще има сериозна дума в избора на този кандидат в избора на този еврокомисар. Без нейното съгласие или пък сериозно участие, едва ли ще излезем с кандидатура. България показа, че има подготвени свои представители, които да представим на възможно най-високата платформа на европейската администрация - нещо, което досега винаги сме правили. Важно е да излъчим силен представител - ако е жена, още по-добре, за да продължим тази традиция", смята Керемедчиев.

Николова се надява да не се стига до скандали.

"Ние веднага може да предложим друго лице, но е лошо за имиджа на България, лошо е самочувствието ни като българи, защото всяко едно такова нещо ни кара да се чувстваме ядосани", обобщи Юлиана Николова.

Гледайте целия разговор във видеото: