България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Увеличаваме държавния дълг, 3% дефицит е смела заявка - някой ще плати цената

Не можем да очакваме добро развитие на икономиката, смята преподавателят във ВУЗФ доц. д-р Джеймс Йоловски

12.06.2023 | 08:04 Редактор: Тодор Петров

Бюджетът ще бъде с до 3% дефицит, без да се вдигат данъци и със запазени социални плащания. Това съобщи премиерът акад. Николай Денков. 

Доц. д-р Джеймс Йоловски - главен експерт във Фискалния съвет на България и преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси, е на мнение, че това е доста сериозно предизвикателство и смела заявка. 

"Да не вдигаме данъците и осигуровките, да запазим всички социални плащания, това е малко сложно. Може да завишим очакванията за приходите, но дали имаме основания за това... Може да планираме постъпления по ПВУ, а те впоследствие да не постъпят. Има цена, която трябва да бъде платена, за решения, които сме взели в предходните периоди", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Гостът отбеляза, че инфлацията започва да се забавя и в същото време не можем да очакваме добро развитие на икономиката. А по време на пандемията сериозно сме увеличи текущите разходи, докато в същото време сме съкратили капиталовите, което намалява гъвкавостта на бюджета ни.

Има и някои безболезнени решения като орязване на капиталовите разходи, които обаче много са изостанали в последните години.

"Тези 3% дефицит не са достатъчни. Продължаваме да увеличаваме държавния дълг. Поемахме дълг при ниски лихви, продължаваме да генерираме дефицити и това налага да рефинансираме стария дълг с нов, но при много по-високи лихви. Без балансиран бюджет, тази тенденция ще се задълбочава през следващите години", подчерта доц. д-р Йоловски в "България сутрин".

Експертът се обяви за балансиран бюджет - това, което харчим, да съответства на това, което получаваме. Според него не можем да очакваме висок икономически растеж до края на годината. Повечето прогнози са много по-ниски от 1,8-1,9% ръст, оповестен от финансовото министерство, стана ясно още от думите му.

"Политическата нагласа е да не пипаме Сребърния фонд, което е правилно решение. Учителите имаха обещано увеличение и ще трябва да вземем някакви решения. Някоя от групите - дали пенсионерите, дали учителите, под някаква форма ще бъде ощетена. Въпросът е кой ще плати тази цена", посочи доц. д-р Йоловски.

Той не е съгласен, че финансовата грамотност на българина е ниска. Оказва се, че тя съответства на тази в Хърватска и е по-висока от тази в Италия. Финансовата грамотност е заложена в учебните програми във ВУЗФ, провеждат се и допълнителни обучения по темата.

Гледайте целия разговор във видеото.