Ако новото правителство подхване неразумни политики, ни очаква по-висока инфлация

"Трябва да се затегнат разходите и да се увеличат приходите", коментира Любомир Дацов

03.06.2023 | 14:02 Редактор: Искра Ангелова

Ако новото правителство предприеме неразумни политики, това може да доведе до ускоряване на инфлацията, предупреждават финансови експерти. Предложението на служебното правителство за 6,4% бюджетен дефицит също е проблемно, а кабинетът трябва да опита да изпълни целта да вкара България в Еврозоната.

Пред новото правителство стоят няколко трудни решения, за да успее страната да влезе в Еврозоната, предупреждават финансисти.

"Големите проблеми, свързани с инфлацията и дефицита в бюджета, всъщност бяха създадени от правителството, в което участваха Кирил Петков и Асен Василев. Г-н Василев беше основният идеолог на това, което се случи, стоеше зад разхлабването на политиката и друг тип политика", коментира членът на Фискалния съвет - Любомир Дацов.

Той изрази притеснение от политиката, която ще предприеме спряганият за финансов министър Асен Василев.

"Много се притеснявам, че той ще води друга политика, интересно ми е какви ще бъдат очакванията, защото за да влезем и да изпълним критериите, политиката трябва да е съвсем друга от тази, която той изповядва. Трябва да се затегнат разходите и да се увеличат приходите", допълни Дацов.

А ако новото правителство предприеме неразумни политики, това може да доведе до ускоряване на инфлацията, категоричен е банкерът Левон Хампарцумян.

"Инфлацията полека лека започва да спада. 9,4 темпът на нарастване започва да спада. Това са процеси, които вървят извън България, не зависят имаме ли или нямаме правителство, неразумни политики могат да доведат до ускоряване. Да се надяваме, че има предпоставки да нямаме висока инфлация през 2023 година", коментира той.

Цялото интервю с Любомир Дацов може да гледате в предаването "Брюксел 1" в 17:30 часа по Bulgaria ON AIR.

Снимка: БГНЕС