Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Бивш вицепремиер: България няма нужда от бюджетен дефицит, икономиката ни е в добра фаза

До ноември бяхме с излишък, дойде новото правителство и изхарчи 9 млрд. лв. за 9 работни дни, каза Николай Василев

11.06.2023 | 12:35 Редактор: Вяра Димова

Моята визия винаги е била различна. Със или без маастрихтски критерии в Еврозона, винаги съм бил противник на бюджетните дефицити, когато няма нужда от такива. В момента няма нужда. Икономиката е в добра фаза, в държавата няма никакви сериозни проблеми и за мен това е една поредна идеална година, в която можехме да имаме бюджетен излишък.

Така бившият вицепремиер Николай Василев коментира в предаването "Брюксел 1" темата за бюджета и какво трябва да се заложи в него за да постигне параметрите за Еврозоната.

"Няма никаква причина, за да има дефицит. В момента в България няма война. Няма пандемия, няма мигрантска вълна, няма рецесия, няма високи цени на енергията вече, няма природно бедствие и аз се шегувам на края и казвам, че извънземни в момента няма. Ако тези неща, някои от тях ги имаше, можеше да има извинения, да има временно дефицит. Дефицити можехме да имаме през 2009 година при световната финансова криза и 2020 година при пандемията. Тогава даже можехме да имаме излишък. До ноември бяхме с излишък и дойде новото правителство на 13 декември, изхарчи 9 милиарда за 9 работни дни по мои сметки. За няколко дни изхарчи целия излишък и направи дефицит от под 4%. 6,4 беше обявен обсъжданият дефицит, който евентуално можеше да залегне в бюджета, ако такъв беше внесен от служебното правителство. Ако използвам футболна терминология, това означава, че както националният ни отбор по футбол е гола вода, ще се радваме, че следващият мач, ако загубим вместо 7-0 само с 3-0, сме някакви световни шампиони", на мнение е Василев.

Пред Bulgaria ON AIR той коментира и оптимизирането на държавната администрация. "В трудната тройна коалиция, когато нито един министър не подкрепеше тази политика, с подкрепата на премиера обаче и на финансовия министър, имал съм роля в това администрацията да намалея със 17 000 души. Ако някой съкрати 17 000 души или повече от администрацията, вие като данъкоплатец, като гражданин, който ползва административни услуги, няма да разберете изобщо. Няма да ви липсва нищо. Това са много стотици милиони, които могат да се спестят от проекта", посочи гостът.

Според него международният туризъм прилича повече на износ на услуги и на стоки. "Това прилича все едно да изнасяме домати за Германия и това с ДДС-то е трудно да се обясни, но там е различно и България се конкурира със съседните пазари на съседните туристически държави. Повече трябва да даваме за национална туристическа реклама безспорно. И другото е социалните разходи нараснаха значително последните 3-4 години. Не съм използвал никога думата орязване или намаляване, а просто да се смекчи огромното поредно увеличение, което някои партии и политици си представят. Те си представят космическия ръст на социалните разходи да продължи и в бъдеще, но нито инфлацията е толкова висока, нито икономиката расте толкова много, няма бюджетни приходи, трябва да се задоволим с малко по-скромно увеличение на социалните разходи. И тогава бюджетът дори може да излезе и на баланс", обясни бившият вицепремиер.

Той се обяви против вдигането на данъците, но посочи, че ако не се вземат мерки за балансиране на бюджета, е въпрос на много скоро време, някои от следващите години, да останат в историята.

"Ако продължават да ни управляват както досега политици, които разбират единственото от упражнението харчене. Против съм държавата да харчи повече отколкото събира. За мен фискалният резерв трябва да се пълни в розови години като тази, защото като дойдат проблемите като природно бедствие и другите проблеми, с какво ще посрещнем тези бедствия от различен характер", даде пример гостът.

По думите му съставът на новото правителство изобщо не е лош. "Според мен той е добър. Има възможност то да бъде успешно реформаторско правителство, ако пожелае, т.е. то самото трябва да реши дали иска да е популистко правителство като последното редовно или иска да е реформаторско. Ако иска да е реформаторско, ще го подкрепяме за всички хубави неща", заключи Василев.

Гледайте цялото интервю във видеото.