България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Има ли достатъчно спасители по плажовете и какво да правим в критична ситуация в морето?

Ако някой се дави, избягвайте физически контакт, съветва водният спасител Марио Бързачки

09.06.2023 | 07:47 Редактор: Юлиан Христов

От началото на тази година до 1 юни са се удавали 20 души, а броят им за миналата година е близо 80. Проблемът с недостига на водните спасители обаче вече е намерил своето решение.

"Обучените водни спасители тази година са над 350 и вече не трябва да се говори за недостиг", каза експертът от дирекция "Водно-спасителна служба" към Българския червен кръст Марио Бързачки в "България сутрин"

"Движим се доста добре по отношение на обучените спасители. Това вече не трябва да се коментира - има толкова много спасители, че ако искаме да ги сложим, ще обезопасим цялата планета с водни спасители от България", коментира Бързачки.

Той поясни, че основна част от преминалите обученията и изпитите - около 80%, са младежи, а около 20 процента са обучаемите над 30-годишна възраст. За съжаление обаче, немалка част от тях предпочитат да намерят реализация в чужбина.  

Бързачки уточни все пак, че у нас има хотелиери, които предпочитат да инвестират в качествен спасител, защото знаят, че това е важно условие за спокойната почивка на клиентите.  

Когато плажуваме, първото нещо, което трябва да направим, е да бъдем на място, на което има спасители, припомни Бързачки.  

"Спасителят е човек, който ще ви каже къде да не влизате, какво да не правите, за да не се допуска да се стига до инцидент. Добрият спасител е не този, който е мокър, а този, който е сух", подчерта гостът. 

Според Марио Бързачки основната причина за водния травматизъм са непознаването на даден воден обект и това, че няма кой да помогне.  

"Призовавам всеки един човек, който не е обучен да спасява, когато се случи ситуация, ако не знае как да постъпи, по-добре да не го прави. По-добре, може да прозвучи грубо, този който се дави сам да се опита да се спаси или да чакаме спасители. Идеята е да не се опитваме с близък контакт да спасяваме човек, може да подадете предмет - прът, пояс, но не да влизате в пряк контакт с него. Винаги трябва да се анализира ситуацията и да се прецени какво да се прави - физическият контакт трябва да е сведен до минимум, но дори и самите спасители са застрашени", обясни Бързачки. 

Той коментира и темата за т.нар. "мъртво течение" - ако попаднем в такава ситуация, трябва да се запази хладнокръвие.  

"Не изпадайте в паника, защото адреналинът ще направи мускулите ви слаби и бързо ще приключите с това, което правите. Давенето става много често тихо, без шум и без видими признаци за хората, които не са попадали в такава ситуация. Трябва косо на брега или настрани да опитате да плувате. Това течение няма да ви отвлече навътре в морето. Дори ако не можете косо към брега, тръгнете успоредно на брега, докато не намерите място да излезете", посъветва водният спасител. 

Той призова плажуващите да не плуват навътре в морето. Правилното плуване е успоредно на брега, така че плуващите да бъдат забелязани от спасителите, ако се случи инцидент. 

Гледайте целия разговор във видеото.