20 години БЧК е неотлъчно до пенсионерите, 90-годишната Виолета: Можеш да си довериш душата

За 800 потребители се грижат около 100 души

30.04.2023 | 13:58 Редактор: Искра Ангелова

20 години Българският червен кръст помага на възрастните хора в домашна среда.

Виолета Стоименова е на 97 години. Животът ѝ е белязан от непрекъснати промени. След завършването на класическата гимназия, тя се насочва към медицината, следвайки примера на баща си, който освен духовно лице, е и народен лечител.

"Явих се, но не ме приеха, особено когато дойдоха от провинцията с пълните шестици", коментира тя.

В същия ден обаче среща познат, който я кани да работи в прокуратурата.

"Там работих като машинопис. Беше преходът от капитализъм към социализъм. Много процеси, дела, Народен съд и т.н. Страшно нещо беше", спомня си Виолета Стоименова.

Удовлетворени от работата, съдиите и прокурорите я подканват да учи право, което завършва с отличие. След това обаче намирането на работа става трудно.

"Интелигентна, безработна - чудя се накъде. Опитах в адвокатурата - никаква перспектива", допълва тя.

През това време създава семейство и с помощ от колега пресича пътищата на медицината и правото. Става юрисконсулт на аптечно предприятие, след което и член на Българския Червен кръст. А днес, когато има нужда от подкрепа, е техен потребител.

"Червенокръстниците - на тях човек може и душата си да довери. Това е хуманна организация. Няма друга. Добре, че я има и трябва да я има завинаги", категорична е тя.

Вече 20 години БЧК реализира проекта "Домашни грижи за независим и достоен живот". Към момента за 800 потребители се грижат около 100 души.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.