България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Светът на хората се променя за секунди": Какво е необходимо, за да станеш доброволец?

Тодор Грозданов, Валентин Николов и д-р Берк Шабан смятат, че са необходими законови промени за насърчаване на доброволчеството

14.04.2023 | 09:20 Редактор: Юлиан Христов

Смисълът на доброволчеството е да направиш добро и когато видиш човек в нужда - да му помогнеш. Тогава усещаш удовлетворение от това, което си направил - нямаме нужда от награда, но винаги е много хубаво и приятно, когато нашите усилия бъдат забелязани и оценени. Това каза доброволецът Тодор Грозданов в студиото на "България сутрин".

Зад гърба му са спасителни мисии след наводненията в с. Каравелово и земетресението в Турция.  

По думите на Грозданов всеки, който има желание, може да стане доброволец. "Призовавам всеки, който има желание да помага, да провери дали в неговата община има такава доброволческа група и да провери какви са условията", каза той.

Според него все още остава проблем това, че малко работодатели проявяват разбиране и не насърчават служителите си да са доброволци. Грозданов подчерта, че са необходими законови промени, за да се насърчи доброволческата дейност и хората, които искат да помагат, да се чувстват сигурни. 

Валентин Николов, който е бил на спасителна мисия след земетресенията в Турция, не се е поколебал да се включи в екипа. Това, което най-много е оставило следа у него, е как може за секунди да се преобърне човешкият живот при такова бедствие.

"Буквално за няколко секунди, което си градил цял живот, може да изчезне. Това оставя сериозен отпечатък", каза той в ефира на Bulgaria ON AIR.  

"От пътуването в Турция ми останаха много впечатления и преживявания, които ми дават много поле за размисъл, но вътрешно в теб остават едни следи, които те променят, без да го съзнаваш", сподели д-р Берк Шабан, който също бе доброволец в Турция.

Той е на мнение, че доброволчеството означава да вярваш, че има смисъл в това, което правиш. 

"Това, което ми остана, след като бях в Турция, е, че всички сме много за кратко на този свят и никой не може да бъде сигурен, независимо колко е здрав, какво имущество има. Съдбата променя всичко с едно намигване. Всеки носи в себе си един бог и трябва да прави добро", посочи д-р Шабан.

Той смята, че държавата трябва да застане зад доброволците и да ги подкрепи. "Има нужда от хора, които са готови да отидат да помогнат. Наистина би било прекрасно, ако имаме подкрепа, за да можем да се фокусираме и да свършим една работа. Ние гледаме на това като на изпълнението на някаква много важна дейност и мислим само за това", обясни д-р Шабан. 

Той сподели, че спасителната акция в Турция е един от на-тежките моменти в живота му: "Да бъдем хора. Да бъдем човеци и да не забравяме, че ни остава да бъдем добри един към друг и ако човек иска да остави следа, това е като направи нещо за останалите, независимо какво умение има."

Гледайте целия разговор във видеото.