България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Можем да доставим спешно боеприпаси на Украйна, никой не иска да изпращаме военни

Какви промени в позицията към Киев ще има новото правителство - коментар на Илия Налбантов и проф. Валерий Тодоров

08.06.2023 | 09:13 Редактор: Елеонора Танева

Министърът на отбраната Тодор Тагарев обяви, че страната ни ще продължи с помощта за Украйна, без да се увреждат отбранителните ни способности.

"Не е изненада, че в това НС този екип от съмишленици ще подходи по-радикално към въпроса за помощта за Украйна и външната политика. Декларацията на парламента преди време беше по-обтегаема, предвид възраженията на част от политическите сили. Сега ще видим дали ще успее да прокара друга линия и доколко ще бъде полезна за нашата външна политика и за успокояване на нагласата в обществото", коментира журналистът проф. Валерий Тодоров в студиото на "България сутрин".

Той беше категоричен, че България има какво да даде, но въпросът е какво ще правим след това.

"Оръжията, които ще дадем, трудно ще бъдат заменени  у нас. Най-много се харчат боеприпасите, ние сме един от основните производители на руските боеприпаси. Нашето участие вече е регистрирано, трябва да се освободим от комплекса какво, как и кой го дава", призова журналистът.

Военния експерт Илия Налбантов също заяви, че страната ни би могла да бъде най-полезна за Украйна с доставките на боеприпаси.

"Българската армия има достатъчно складови наличности, които правителството може да предостави в спешен порядък. Те са неотложно необходими за украинската армия, правителството няма нужда да чака решение на НС", каза военният експерт пред Bulgaria ON AIR.

По думите му, ако дадем друго въоръжаване, ще бъде необходимо време за адаптирането му към украинските условия.

Като повратна психологическа точка и двамата определиха предоставянето на жива сила за Украйна, до каквото решение не очакват да се стигне.

"Никой, никога и по никакъв повод не е поставял въпроса България да изпраща в Украйна свои въоръжени сили. Това е в правомощията на българския парламент. Но това няма как да се случи, Украйна има достатъчно мобилизирана жива сила, нуждае се от западно въоръжение и боеприпаси. Всичко останало са манипулации за вътрешна употреба", коментира Илия Налбантов.

Той е убеден, че Русия е взривила яз. "Каховка", като по думите му украинските въоръжени сили нямат средства да направят такъв пробив в стената с артилерийски системи.

"Русия взриви стената, за да попречи на контранастъплението на украинските въоръжени сили. Украйна, благодарение на мобилизацията на украинския народ и помощта на Запада, нанася оперативни и стратегически поражения на Русия и сега Русия се чуди как да излезе от тази ситуация с различни маневри", мотивира позицията си военният експерт.

Журналистът Валерий Тодоров обаче изрази мнение, че все още няма категорични доказателства за авторство на взрива. 

"И двете страни биха могли да бъдат потенциални автори, въпреки че няма логика Украйна да залива свои територии, логично е Русия да го извърши. Това вече е атака на стратегическа инфраструктура, което международните правила и закони отхвърлят", каза Тодоров.

Той представи и книгата си "Медии и време, журналистика, истина, реалност", чрез която анализатори, журналисти и хора, които се интересуват от медии, ще могат да надникнат в кухнята.

Гледайте целия разговор във видеото.


2
0 rate up comment rate down comment 0
68-я
преди 9 месеца
Логично е и двамата с Налбантя с един камион снаряди с изтекла годност да ви пратим с еднопосочен билет за Украйна. Там да покажете на практика своята "експертиза". Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Никой
преди 9 месеца