Водата в яз. "Каховка" спада с 5-7 см на час, в Херсон нивото ѝ се е повишило с 5,5 метра

МААЕ: Ако темпът на спад продължи, критичното ниво за АЕЦ "Запорожие" ще бъде достигнато през следващите два дни

08.06.2023 | 07:29 Редактор: Елеонора Танева

Спада нивото на водата по улиците на Новая Каховка, съобщават местните власти. След взривяването на Каховската ВЕЦ нивото на придошлите води в града беше близо 11 метра.

Около 2 000 души, сред които 103 деца, са евакуирани от местата на наводнението. Повече от 300 души са били спасени от придошлите води.

Заместник-председателят на Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна - Володимир Демчук уточни, че от началото на взрива на язовира водата в района на Херсон се е повишила с 5,5 метра. 

Наблюдава се забавяне на скоростта на покачване на водните нива.  

"Най-тежко е положението в Корабния квартал на града, където в момента са наводнени над 1800 къщи", каза той, цитиран от "Украинская правда".

Намалява и скоростта на спад на нивото на водата в язовир "Каховка" от 11 см на 5-7 см на час. Ако нивото на водата в резервоара падне под 12,7 м, Запорожката атомна електроцентрала няма да може да изпомпва вода от него, предупреждават от МААЕ.

"Ако сегашният темп на спад продължи, критичното ниво ще бъде достигнато през следващите два дни", алармират експертите.

Председателят на МААЕ възнамерява да посети АЕЦ "Запорожие" през следващата седмица, за да оцени ситуацията.

Снимка: БГНЕС