Радев: Осъждам нападението над "Нова Каховка", виновните да понесат отговорност

Повече от 2700 души са били евакуирани от наводнените райони

07.06.2023 | 22:39 Редактор: Петя Кръстева

Остро осъждам нападението срещу язовир "Нова Каховка", което застрашава множество цивилни, представлява сериозен риск за околната среда, както и застрашава сигурността на Запорожката атомна електроцентрала. Виновните за този безобразен акт трябва да понесат отговорност. Това написа президентът Румен Радев в Twitter.

Вчера стана ясно, че стената на големия язовир "Нова Каховка" в контролираната от Русия част на Херсонска област в Украйна е била разрушена . Украйна обвинява Русия, че е взривила стената на язовира, което е причинило големи наводнения.

Москва твърди, че украинските войски са обстрелвали съоръжението, пише БТА.

Повече от 2700 души са били евакуирани от наводнените райони. След наводненията по поречието на река Днепър има опасения от хуманитарна и екологична катастрофа. Световната програма по прехраната на ООН предупреди за негативните последици за глада по света от унищожаването на Каховската ВЕЦ.


4
1 rate up comment rate down comment 0
Просветление
преди 10 месеца
Има една подробност, която ще внесе яснота по случая- язовирът снабдява с вода Крим и е контролиран от руска страна. Кой има интерес от това наводнение? Сигнализирай за неуместен коментар
3
3 rate up comment rate down comment 4
Пинокио
преди 10 месеца
Чорапа лъже повече от Тръткин Болшевишка му работа Сигнализирай за неуместен коментар
2
12 rate up comment rate down comment 7
Поне 70%
преди 10 месеца
Съм сигурен,че НАТО ИМАТ ПРЪСТ В ТАЗИ ПОРЕДНА ПРОВОКАЦИЯ.ПРОКЛЕТНИЦИТЕ МУ ЖАЛКИ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ У.РЕПКИ. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 3
Колю Шмайзера
преди 10 месеца